En utbildad trafiklärare har kunskap att lära ut alltifrån trafikregler, manövrering av fordon till riskmedvetenhet och trafikuppfattning. Hen vet hur vi reagerar på stress, prestationskrav men också vilka faktorer som ger en snabb inlärning.
Varför trafikskola via STR

Så är det att vara trafiklärare

Att ta körkort tillsammans med en utbildad trafiklärare är en trygg och säker väg till en godkänd uppkörning och kunskapsprov. Med en bra trafiklärare får du inte bara kunskap som du behöver, du får den levererad pedagogiskt och engagerande. En trafiklärare är specialutbildad för att vägleda elever och du kan vara säker på att han eller hon gör sitt allra yttersta för att du ska lyckas.

Här kan du läsa om:
  • Allt en trafiklärare ger dig
  • Träffa en trafiklärare
  • Vill du arbeta på trafikskola som trafiklärare?
Allt en trafiklärare ger dig

En utbildad trafiklärare har kunskap att lära ut alltifrån trafikregler, manövrering av fordon till riskmedvetenhet och trafikuppfattning. Hen vet hur vi reagerar på stress, prestationskrav men också vilka faktorer som ger en snabb inlärning. Många duktiga trafiklärare arbetar modernt och kreativt med både simulator, digital inlärning och andra pedagogiska hjälpmedel för att ge dig som trafikskoleelev en rak väg fram till körkortet. Trafikläraren är en mentor du ska ha förtroende för, känna dig trygg tillsammans med och ha roligt ihop med under tiden du lär dig det du behöver. Genom att välja en STR-ansluten trafikskola får du en trafiklärare som är en av de bäst utbildade i landet.

Träffa en trafiklärare

Här får du möta tre olika trafiklärare och höra deras syn på yrket och arbetslivet:

Beatrice, Fartvindens Trafikskola i Halmstad
– Mitt intresse för bilar och motorcyklar är väldigt stort! Jag tog mc-körkort när jag var 16 år och att få möjligheten att jobba med det jag brinner för är fantastiskt. Att samtidigt få träffa mycket nya människor tycker jag är roligt. Chanserna till jobb är också mycket stora efter avklarad utbildning.

Olof, Berndtssons Trafikskola i Ängelholm
– Min pappa har varit trafiklärare och drivit egen trafikskola så yrket har alltid varit nära mig. Jag har aldrig ångrat att jag tog chansen. Jag får jobba med människor och får möjlighet att påverka och utbilda dem till att bli bättre förare i trafiken. När man ser glädjen hos en elev efter att de har klarat sitt körkort, det är det bästa med att vara trafiklärare.

Emma, Kör Eco Trafikskola i Linköping
– Jag tycker om att lära ut och att jag vill vara en del av att jobba mot säkrare och mer utbildade trafikanter. Att se en elev lyckas och bli ännu bättre är det jag tycker är roligast och inte bara inom bilkörningen. Det är även väldigt utvecklande för mig både i min roll som pedagog men även privat. Jag får vara kreativ och möjligheten att få arbete är stort.

Vill du arbeta på trafikskola som trafiklärare?

Om du vill bli trafikutbildare så finns det alla möjligheter till ett utvecklande och intressant yrkesliv. Arbetsmarknaden är väldigt god och många trafikskolor letar med ljus och lykta efter duktiga trafiklärare. För att bli trafiklärare krävs:

  • Du ska vara minst 21 år och ha B-körkort.
  • Du måste ha haft ditt körkort 18 månader för att få påbörja utbildningen. För att bli godkänd som trafiklärare behöver du ha fyllt 21 år och ha haft ditt körkort i tre år.
  • Utbildningen till trafikutbildare gör du på Yrkeshögskolan. Utbildningen tar 1,5 år och det finns cirka femton platser per år att söka till.

Här kan du läsa mer om utbildningen. 

Här kan du se en film om att arbeta som trafiklärare.