Så här ser vägmärkena för förbjudet att parkera och förbjudet att stanna ut. Det viktigaste för att få lov att parkera är att hitta en skylt med ett stort P. Men det finns fler regler att följa.
Vägmärken

Vilka vägmärken gäller vid parkering?

Reglerna kring parkering är många och för att inte bidra till faror i trafiken gäller det att du vet vad som gäller för alla. Viss hjälp får du från vägmärken som Parkering, Parkering förbjuden och Förbjudet att stanna men det finns en rad andra regler du behöver kunna för att inte göra dig skyldig till otillåten parkering.

Här kan du läsa om:
  • Ett stort P betyder parkera
  • Stanna eller parkera?
  • Får du parkera överallt?
  • Vilka vägmärken markerar att det är förbjudet att parkera?
  • Förbud att stanna

Ett stort P betyder parkera

Ett vägmärke med ett stort P betyder att här får du parkera. Men vilka regler gäller egentligen om du vill parkera i ett tätbebyggt område? Det första du behöver fundera på är om du stannar eller parkerar. Det kan låta självklart men gränsen mellan att stanna och att parkera kan vara både luddig och svår att definiera.

Stanna eller parkera?

Det är lätt att tro att skillnaden mellan att stanna och parkera handlar om att kliva ur och lämna bilen eller inte. Men så enkelt är det inte. Om du stannar bilen för att hämta eller lämna gods eller passagerare räknas det oftast som att du bara stannar bilen. Men stannar du för att ta ett mobilsamtal sittande i bilen, räknas det som en parkering.
Läs mer om olika tilläggstavlor på parkeringar.

Får du parkera överallt?

Du får aldrig parkera eller ens stanna bilen där det innebär att du står i vägen eller kanske till och med skapar en fara för andra. På en dubbelriktad väg får du endast parkera på din högra sida och i körriktningen.

Ser du vägmärket för parkering vet du att parkering är tillåten. För det mesta hittar du en eller flera tilläggstavlor till P-vägmärket som beskriver hur och när du får parkera och vad du ska betala.
Läs mer om tilläggstavlor du hittar på parkeringar här.

Om inga tilläggstavlor finns, får du då parkera bilen hur länge du vill?

Svaret är nej. Vid en allmän parkering eller på allmän plats gäller 24-timmarsregeln. Den innebär att du får lämna din bil där i 24 timmar, sedan måste du flytta den. Regeln gäller måndag till fredag, på helgerna är det alltså fritt fram att stå kvar längre.

Vilka vägmärken markerar att det är förbjudet att parkera?

Det finns en rad situationer då du inte får parkera. Alldeles uppenbart är det när du ser vägmärket Parkering förbjuden. Men det är inte alltid så enkelt och det är upp till dig att veta att du inte får parkera under följande omständigheter:

  • Du får inte parkera 30 meter före eller efter en järnvägs- eller spårvagnskorsning.
  • Du får inte parkera på en busshållplats. Finns en gul streckad linje gäller förbudet utmed den. Annars gäller 20 meter innan hållplatsen och fem meter bakom.
  • Du får inte parkera på en huvudled om inget annat anges.
  • Du får inte parkera på en mötesplats markerad med vägmärket M.
Förbud att stanna

Det säger sig självt att på platser du inte ens får stanna får du så klart inte parkera. Ser du vägmärket Förbjudet att stanna så vet du vad som gäller, här får du inte ens stanna för att släppa av din kompis. Förbudet att stanna gäller också på följande platser:

  • På övergångsställe eller cykelöverfart eller tio meter innan.
  • I en korsning eller tio meter före eller efter korsningen.
  • Du får inte stanna vid vägkanten om det finns en heldragen linje mellan körfälten och det är mindre än 3 meter mellan din bil och linjen.
  • Du får inte stanna på en plats där sikten är skymd, som på eller nära ett backkrön eller en kurva.
  • Du får heller inte stanna på järnvägs- eller spårvagnsspår, motorväg, tunnel, spärrområde, cirkulationsplats, bussfält, cykelfält, vid gul heldragen linje eller så att du skymmer vägmärken och signaler.

Det finns många olika typer av vägmärken. Läs om dem alla här.