Vägmärken är det som till stor del förklarar och berättar för oss hur vi ska köra i trafiken. Vägmärken hjälper oss att förutse vad andra trafikanter ska och får göra.
Vägmärken

Vad behöver du veta om vägmärken?

Här kan du läsa om:
  • Vägmärken styr trafiken
  • Vägmärken och dess betydelser
  • Vägmärken i Sverige och resten av världen
  • Vägmärken och vägmarkeringar hjälper dig

Vägmärken styr trafiken

Vägmärken har en central plats för all form av trafik. Vikten av att du vet vad alla innebär är enorm. Det är en stor del av kontraktet mellan dig och alla andra i trafiken. Så självklart är vägmärken också en enormt viktig del av din körkortsutbildning. Och medan vissa märken är lätta att förstå är andra mer komplicerade.
Med webbappen Vägmärkeskollen kan du träna på alla vägmärken.

Vägmärken och dess betydelser

Sammanlagt finns det över 300 vägmärken. Vägmärken är indelade i en rad olika kategorier. En del handlar om förbud, andra om varningar, var du ska köra eller hur du hittar till vissa platser.
Läs fler artiklar om alla olika typer av vägmärken som används i Sverige.

Vägmärken i Sverige och resten av världen

Visste du att vägmärken styrs av FN? Det finns en speciell konvention i FN för vägmärken och alla länder som skrivit på konventionen har gemensamma symboler, även om färgerna på vägmärkena kan skilja sig något åt. Till exempel är våra gula och röda förbudsmärken ofta vita och röda i många andra länder. Att de flesta länder delar vägmärken är förstås en väldig fördel om du kör bil någon annanstans än i Sverige. De flesta länderna i Europa har skrivit på konventionen, men utanför Europa är det inte lika vanligt. Till exempel har USA en helt egen standard för vägmärken.

Vägmärken och vägmarkeringar hjälper dig

Men vägmärken är ju inte ensamma om att berätta för dig hur du ska köra. Tittar du på körbanan hittar du även information genom vägmarkeringar. Ett väjningspliktsmärke kan åtföljas av målade vita trianglar i vägbanan som markerar att du ska väja för annan trafik. Tittar du på mittlinjen så får du genast veta mer om både hur hastighetsbegränsningar och förhållanden för omkörning ser ut.