Lokaliseringsmärken hjälper dig att hitta rätt. Vägnummer, Tabellvägvisare, Akutsjukhus och Världsarv är några exempel på en stor grupp av vägmärken.
Vägmärken

Hur hittar du rätt med lokaliseringsmärken?

Lokaliseringsmärken är en grupp vägmärken som hjälper dig att hitta dit du ska. De kan visa vägen till en stad, plats eller en viktig inrättning. De visar dig i vilken körbana du ska ligga, hur långt du ska köra, när du ska svänga, och vilka vägar du kör på. Lokaliseringsmärken gör livet enklare för alla trafikanter.

Här kan du läsa om:
  • Stor grupp med många vägmärken
  • Så här hittar du rätt med lokaliseringsmärken
  • Lokaliseringsmärken för olika inrättningar

Stor grupp med många vägmärken

Lokaliseringsmärken är en enormt stor grupp vägmärken som informerar om allt från vägnamn till var du hittar en slottsruin. De flesta lokaliseringsmärken är blå med vit text – om inte informationen handlar om motorväg, då är de alltid gröna.
Vill du veta mer om fler typer av vägmärken? Läs mer här.

Så här hittar du rätt med lokaliseringsmärken

Många vägmärken i gruppen lokaliseringsmärken visar hur du hittar till rätt stad, plats eller väg. Du kanske letar efter påfarten till E4:an, var du svänger av för att komma till Jönköping eller undrar hur långt det är kvar till Pajala, Säffle eller Grundsund? Eller så undrar du kanske i vilket körfält du ska ligga om du vill svänga vänster i nästa korsning? Då är det de så kallade orienteringstavlorna som hjälper dig rätt.

En viktig detalj att hålla reda på när det gäller orienteringstavlor av den här typen är skillnaden på avstånd och vägnummer. Står ett nummer angett före en stad med en ram runt syftar det på numret på vägen som går dit. Står siffra efter ortsnamnet utan ram runt, syftar det på avståndet till staden i kilometer.

Lokaliseringsmärken för olika inrättningar

Det finns också en rad vägmärken som hjälper dig att hitta till inrättningar av olika slag. Sjukhus med akutmottagning, flygplatser, bensinstationer, toaletter, badplatser, industriområden, restauranger och campingplatser är bara några ställen som har sina egna lokaliseringsmärken.

Lokaliseringsmärken till extra intressanta platser

Det finns också en grupp lokaliseringsmärken som visar till platser av intresse. Ofta är de förknippade med turism av olika slag och kan guida dig till kända slott, fornminnen eller andra platser. Dessa vägmärken har en brun bakgrundsfärg och vit text eller symbol. Som till exempel märket för världsarv.
Plugga alla vägmärken med appen Körkort nu med Elevcentralen.