Vad gäller när en buss kör ut från en hållplats? Om du ska lämna företräde beror på vägens hastighetsbegränsning.
Svar om körkort

Vilken regel gäller vid hållplatsen?

En busschaufför är redo att köra ut från en hållplats. Ska du som bilist stanna och släppa ut bussen eller inte? Det beror på om du befinner dig i stadstrafik eller på landsväg, det är nämligen fartbegränsningen på vägen som avgör.

Här kan du läsa om:
  • Var vaksam vid bussar
  • Bussen ska lämna hållplatsen och har gett tecken. Vad gäller?
  • Hållplatsregeln – när ska du lämna företräde åt buss som står på en hållplats?

Var vaksam vid bussar

Kör du bil delar du inte bara utrymme med många andra bilar, du har också kollektivtrafik att ta hänsyn till. Kör du mycket bil i tätort är den definitivt ett stående inslag. Generellt är det oftast upp till dig att ta hänsyn till och väja för bussar och spårvagnar.

Bussen ska lämna hållplatsen och har gett tecken. Vad gäller?

När du närmar dig en buss som stannat vid en busshållplats finns flera saker att tänka på. Det är en trafiksituation som kräver att du är vaksam på en rad möjliga händelser. Passagerare som stigit av bussen kan plötsligt dyka upp framför bussen och oförsiktigt ge sig ut i körbanan. Passagerare som vill hinna med bussen kan komma springande. Lätta på gasen och var beredd. Det du också ska vara uppmärksam på är om bussen slagit på vänster blinkers och är redo att ge sig tillbaka ut i trafiken igen. Då gäller det att du har koll på hållplatsregeln!

Hållplatsregeln – när ska du lämna företräde åt buss som står på en hållplats?

Den så kallade hållplatsregeln bestämmer när du måste lämna företräde åt en buss som är redo att lämna en busshållplats och köra ut i trafiken igen. Och allt beror på hastighetsbegränsningen på den aktuella vägen. Är begränsningen 50 km/h eller lägre måste du stanna upp och släppa fram bussen. Är fartbegränsningen högre än 50 km/h är det bussen som måste vänta på att kunna köra ut utan att störa trafiken.

I stadstrafik är det därför alltid du som ska lämna företräde åt bussen när den vill svänga ut från hållplatsen. Och var på din vakt. Många busschaufförer väntar inte många sekunder från det att de slagit på blinkers tills de börjar rulla ut! Passerar du en buss vid en hållplats gäller alltså allmän extra vaksamhet!
Detta och mycket annat kan du lära dig med appen Körkort nu med Elevcentralen. Läs mer och ladda ner appen här