Varningsblinkers ska användas i nödsituationer. De brandgula ljuset från dem varnar andra trafikanter.
Svar om körkort

Varningsblinkers – när får varningsblinkers användas?

Varningsblinkers finns på så gott som alla moderna bilar och du sätter enkelt på dem med den röda knappen på instrumentbrädan. Men du måste veta när du får använda dem och inte. Det finns inga regler som säger att du måste använda varningsblinkers men det finns flera regler som reglerar när du får!

Här kan du läsa om:
  • Vad är varningsblinkers?
  • Hur sätter du igång dina varningsblinkers?
  • När får du använda bilens varningsblinkers?

Vad är varningsblinkers?

Sätter du igång varningsblinkers på din bil kommer alla dina körriktningsvisare, eller blinkers, att blinka samtidigt. Det är ett sätt att göra dina medtrafikanter uppmärksamma på att ditt fordon kan utgöra en fara. Men att använda varningsblinkers fritar dig inte från kravet på att sätta ut en varningstriangel om något hänt och du blir stående på vägen på grund av olycka eller haveri.

Hur sätter du igång dina varningsblinkers?

För att sätta igång varningsblinkers trycker du ner knappen för varningsblinkers. Den har ofta en central plats på instrumentbrädan. Den är röd med två vita trianglar på, den ena inuti den andra. När du tryckt på knappen börjar den lysa och du hör ett tickande ljud, precis som när du sätter igång dina blinkers.

När får du använda bilens varningsblinkers?

Du får använda varningsblinkers för att varna andra trafikanter i nödfall. Det kan vara när du har tvingats stanna bilen så att den står i vägen för annan trafik, kanske vid en olycka eller om din bil har gått sönder så du inte kan flytta den. Men glöm inte att du alltid måste sätta ut en varningstriangel också! En relativt ny regel säger också att du får använda varningsblinkers vid bogsering. Men det är bara den bogserade bilen som får ha dem påslagna.

Det är viktigt att tänka på att det bara är vid nödfall du får använda varningsblinkers. Du får absolut inte använda varningsblinkers för att stanna bilen vid en olämplig plats för att till exempel hämta eller släppa av passagerare. Åk vidare och hitta en säker plats att stanna på istället.