Priset för ett körkort varierar. Vissa kostnader är fasta och andra kan du själv påverka. Spara aldrig på säkerheten.
Svar om körkort

Vad ingår i ett körkorts kostnad?

Att ta körkort är en investering, både i din frihet i och i din säkerhet. Tänk långsiktigt och se till att få kvalitet i både upplägg och innehåll på lektionerna när du jämför priser. Väljer du en körkortsutbildning hos en STR-ansluten trafikskola är du trygg. Du kan påverka priset på ditt körkort genom att planera din utbildning på trafikskola väl och komplettera med privat övningskörning.

Här kan du läsa om:
  • Vad kostar det att ta körkort?
  • Så kan du påverka kostnaderna för att ta körkort
  • Kan du ta körkort gratis?

Vad kostar det att ta körkort?

Vad slutpriset på ett körkort blir är närmast omöjligt att svara på. Vissa kostnader kommer du inte ifrån och andra kan du själv vara med och påverka. I snitt kostar ett körkort för bil runt 15 000 kr. Men summan kan bli både mindre och större, det är delvis upp till dig.

Att ta körkort är en investering. Det innebär att billigast inte alltid är bäst. Det du betalar för i det här fallet är din egen och andras säkerhet. Genom att välja en STR-ansluten trafikskola som passar dig och som kan erbjuda dig en gedigen trafikutbildning, gör du din bästa investering.
Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola.

Så kan du påverka kostnaderna för att ta körkort

Det finns en rad fasta kostnader som alla som vill ta körkort måste betala. De stora kostnaderna är riskutbildningarna och körkortsprovet. Men du klarar dig aldrig utan körkortsteori och praktisk övning. De flesta trafikskolor erbjuder kurspaket till dig som ska ta körkort. I ett sådant paket ingår ofta saker som kurslitteratur, teoriutbildning, onlineresurser som Körkort nu med elevcentralen, riskutbildning och ett visst antal körlektioner.

Viktigt att tänka på

Väljer du att köpa ett paket ska du vara medveten om att du binder upp dina pengar i förväg till en särskild trafikskola. Då är det extra viktigt att du har en tydlig plan och tänker ta ditt körkort inom rimlig tid. Det kan alltid ske förändringar på den aktuella trafikskolan. Ett annat tips om du ska betala för din utbildning i förskott är att betala med ett kreditkort, stället för till exempel med betalkort eller swish. Det kan innebära ett visst skydd vid oförutsedda händelser.

Det finns sätt att effektivisera och få ut så mycket som möjligt av din trafikutbildning. Genom att komplettera din utbildning med privat övningskörning och noggrant följa din studieplan från trafikskolan, behöver du färre körlektioner och kan minska kostnaderna för ditt körkort.
Läs mer om vad du ska tänka på när du övningskör privat.

En trafikskola ser också till att du verkligen är redo när det slutligen blir dags för körprov. Skulle du behöva göra ditt körkortsprov många gånger blir det i slutändan en dyr historia.

Kan du ta körkort gratis?

Nej, du kommer aldrig ifrån kostnader i samband med ett körkort. Men möjligheten finns att ta körkort med hjälp av CSN-lån. Om du antingen är arbetslös och mellan 18 och 47 år gammal, eller är 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande, kan du få låna pengar av CSN för att ta körkort med körkortsbehörighet B. Som högst får du låna 15 000 kr. Tänk på att den summan mycket sällan räcker för hela kostnaden och att du måste betala tillbaka pengarna även om du inte tar körkortet. För att utbildningen ska vara så effektiv som möjligt så det viktigt att du är väl förberedd och använder dig av en trafikskola med tillstånd.
På CSN:s hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för körkortslån.

Vad händer om trafikskolan går i konkurs?

Låt säga att du exempelvis har köpt och betalat ett ”stort körpaket” hos en trafikskola och bara hunnit köra några få körlektioner, påbörjat teorin och inte gjort någon av riskutbildningarna som ingick. Sedan går trafikskolan i konkurs. Kan du då få tillbaka dina pengar? Om du har betalat ditt paket med en kredit, alltså med kreditkort eller mot faktura till ett kreditbolag, så kan du reklamera köpet till kreditgivaren och därmed få pengarna tillbaka.Har du betalat med ditt vanliga bankkort, genom Swish eller med kontanter måste du kontakta konkursförvaltaren och begära pengarna tillbaka. Men det är inte säkert att du kan få något tillbaka eftersom du då klassas som privatperson och är lägst prioriterad.
På Konsumenternas hemsida kan du läsa mer om vad som gäller vid reklamering av kreditköp.