När en körprövare bedömer din körning under ett körprov så finns det fem olika områden som du bedöms utifrån.
Svar om körkort

Så lyckas du på körprovet

Så står du där vid Trafikverkets lokaler någonstans i Sverige och hur mycket du än tränat så kommer du säkert att vara nervös. Att göra sitt körprov är det sista steget innan du har körkortet i din hand. Här går vi igenom alla de delar som du måste känna dig helt säker på att du kan hantera, när den stora dagen väl kommer.

Här kan du läsa om:
  • Fem viktiga områden att hålla koll på under körprovet
  • Är du redo för ditt körkortsprov?
Fem viktiga områden att hålla koll på under körprovet

När du möter din förarprövare på Trafikverket och körprovet inleds så är det fem olika områden som du kommer att bli bedömd på:

  1. Fordonskännedom
  2. Manövrering
  3. Miljö och sparsam körning
  4. Trafikregler
  5. Trafiksäkerhet och beteende

Vi går igenom dem en och en och tittar närmare på vad det egentligen innebär.

  1. Fordonskännedom

Körprovet inleds med att du får utföra en säkerhetskontroll. Det är då viktigt att komma ihåg alla bilens olika funktioner som du behöver kontrollera och du måste samtidigt veta varför de är viktiga. Vad finns det för risker att tänka på om något inte fungerar på bilen? Öva säkerhetskontrollen tills du klarar den utantill utan att glömma något.

  1. Manövrering

Självklart måste du kunna köra bilen på ett korrekt och säkert sätt. Det är också viktigt att du känner dig trygg med bilens position i förhållande till din placering så att du enkelt klarar av att exempelvis fickparkera, backa runt gathörn och manövrera bilen i andra situationer där utrymmet är trångt.

  1. Miljö och sparsam körning

Det är viktigt att du lär dig hur du kör på ett miljömedvetet och sparsamt sätt under din körkortsutbildning. Under körprovet ska du kunna visa att du kan köra på ett miljöanpassat sätt och även teoretiskt ska du kunna svara på frågor om din negativa miljöpåverkan i trafiken.

  1. Trafikregler

Den fjärde punkten känns kanske som en självklarhet. Och har du klarat kunskapsprovet så har du säkert god kännedom om trafikreglerna. Men det är också viktigt att många av dessa regler sitter i ryggraden. I exempelvis en vägkorsning där högerregeln gäller har du sällan tid att först tänka efter, du måste kunna reagera instinktiv med stöd i trafikreglerna som gäller vid varje situation.

  1. Trafiksäkerhet och beteende

Din riskmedvetenhet är kanske den bästa förutsättningen för att du ska bli en säker bilförare. Under ditt körprov är det mycket viktigt att du kan visa att du inte bara är medveten om alla tänkbara risker i trafiken utan att du också kan anpassa din körning efter dem. Du ska aldrig hindra, störa eller bli farlig i trafiken.

Men att enkelt sammanfatta allt som kan inkluderas inom området riskmedvetenhet och säkerhet är svårt. Här ryms så otroligt mycket. Man kan säga att allt ditt agerande i trafiken ska genomsyras av detta. Du måste kunna visa att du håller passande hastighet, tydligt visar dina intentioner för dina medtrafikanter och att du har full koll på vad som händer omkring dig i trafiken.

Är du redo för ditt körkortsprov?

Det är du och din trafiklärare som tillsammans bestämmer när du är redo för ditt körprov. Men det är viktigt att du känner att du kan hantera alla de fem punkterna ovan. Känner du dig nervös kan du be din trafiklärare att få träna på hur en provsituation kan se ut. Det kan vara bra och lugnande att få en känsla för hur ett körprov kan gå till i praktiken. Och glöm inte att för att vara väl förberedd på provet, behöver du ha övningskört mycket!

Här hittar du tips på vad du ska tänka på för att lyckas med kunskapsprovet.