Det är viktigt att du har ett giltigt körkortstillstånd när du ska övningsköra.
Svar om körkort

Är din övningskörning laglig?

Att hitta en trafikskola där du får en bra och trygg körkortsutbildning är viktigt, men det är lätt att bli lurad. Väljer du en trafikskola som är ansluten till STR kan du känna dig trygg. Alla STR-medlemmar har de tillstånd som krävs för att bedriva förarutbildning och kontrolleras av Transportstyrelsen.

Olagliga trafikskolor - varför ska jag undvika dem?

Det finns i dag personer över hela landet som utger sig för att arbeta på en riktig trafikskola med legitimerade trafiklärare och andra tillstånd som behövs. Men där det inte alls stämmer. Ofta lockar de med lägre priser, men eftersom du sällan får de kunskaper du behöver för att klara proven blir det i slutändan mycket dyrare än om du hade gått till en riktig tafikskola direkt. Dessutom är det olagligt. Vårt råd till dig är att du aldrigh ska betala till någon som du är osäker på har rätt tillstånd för att utbilda - det kan stå dig dyrt. 

Känn dig trygg med STR

Väljder du en trafikskola som är ansluten till Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) kan du känna dig trygg. STR:s medlemmar utbildar tillsammans cirka 185 000 körkortstagare varje år och fortbildar 50 000 personer. Alla STR-medlemmar har de tillstånd som krävs för att bedriva förarutbildning och kontrolleras av Transportstyrelsen. Via STR har trafikskolorna även en rikstäckande reklamationsgaranti för dig som elev. Du kan hitta STR-anslutna utbildare genom länken längr ner på den här sidan.

Hur kan jag kontrollera utbildaren?

Du kan kontrollera att utbildaren du har tänkt anlita har tillstånd. Du gör det enklast genom att gå in på Transportstyrelsens hemsida som du hittar genom att klicka här.