När det är dags att ta körkort är det bra att planera din utbildning och se över alla alternativ. Välj en STR-ansluten trafikskola så får du trygg handledning och goda råd.
Svar om körkort

Allt du vill veta om att ta körkort

Det finns mycket att tänka på när du ska ta körkort och många moment att ta sig igenom för att nå dit. Men som alltid måste du börja med ett första steg. Bästa sättet att sätta igång är att ansöka om ett körkortstillstånd och hitta den bästa trafikskolan för dig. Leta efter symbolen STR, då vet du att du får den tryggaste färden mot ett eget körkort. Du kan också söka efter din trafikskola här på korkort.nu. 

Här kan du läsa om:
  • Är du redo att ta körkort nu?
  • Trafikskola eller privat – hur väljer du när du ska ta körkort?
  • STR – styrka i samverkan
  • Anpassa din utbildning efter dina behov
  • Allt du vill veta om vägmärken

 

Är du redo att ta körkort nu?

Kanske har du legat i startgroparna och väntat och längtat efter dagen då du blir 16 år och får börja övningsköra. Eller så har du skjutit på det alldeles för länge men bestämt dig för att det äntligen ska bli av. Hur din situation är ser ut så börjar du på samma ställe – med att skaffa ett körkortstillstånd! Det behöver du för att få övningsköra, skriva in dig på trafikskola och till slut ta ditt körkort.
Här kan du läsa om allt du behöver veta om körkortstillstånd.

Trafikskola eller privat när du ska ta körkort?

För att lyckas ta körkort behöver du både teoretisk och praktisk kunskap. Det är väldigt svårt att skaffa sig den kunskapen på egen hand. Genom att skriva in dig på en trafikskola får du all den hjälp du behöver för att lyckas med ditt körkortsprov. Väljer du en trafikskola som är ansluten till STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund) kan du känna dig trygg. Då vet du att du får bästa möjliga trafikutbildning från en trafikskola som uppfyller alla Transportstyrelsens krav.
Det finns mycket att tänka på när du ska välja trafikskola, här hittar du massvis med tips.

Det finns dock flera fördelar med att komplettera din trafikutbildning med privat övningskörning. Bara du gör det på rätt sätt! Ta först lektioner på trafikskola. Öva sedan hemma på allt du lärt dig, både på teorin och körlektioner. Då kan du effektivisera din utbildning och minska antalet körlektioner.
Läs mer om hur du bäst kombinerar trafikskola med privat övningskörning här.

STR – styrka i samverkan

När du väljer en STR-ansluten trafikskola får du en rad fördelar på köpet. Styrkan i STR ligger nämligen i ett helhetstänk där samverkan mellan allt som STR erbjuder skapar grunden för en effektiv och säker utbildning. Med STR:s utbildningsmaterial i kombination med en trafikskola som har stöd i STR, får du ut det mesta av din körkortsutbildning. 
Läs mer om hur STR ger dig den bästa vägen mot körkort.

Anpassa din utbildning efter dina behov

Vi är alla olika. En del kan läsa en hel bok och minnas allt och andra behöver se, höra och uppleva för att lära sig. Hur du än föredrar att lära dig saker, kan du hitta en trafikutbildare som kan hjälpa dig. Använd dig av vad som erbjuds. Du kan gå på teorilektioner, göra självtester, plugga med Elevcentralen och glöm inte att ta din trafiklärare till hjälp. Be henne eller honom förklara, visa och ge råd efter dina behov och vad som fungerar för dig.

Allt du vill veta om vägmärken

Att lära sig alla vägmärken är en viktig del i din trafikutbildning. Att veta vad de alla innebär är en förutsättning för att du ska kunna vara en del av trafiken. Vissa märken är lätta att förstå och andra är krångligare. Vägmärken är indelade i en rad olika kategorier. Någon handlar om förbud, en annan om varningar och andra visar var du ska köra eller hur du hittar rätt plats.
Här kan du läsa mer om de olika kategorierna av vägmärken.