Högerregeln innebär att trafik från höger har företräde. Den går in när det inte finns andra trafikskyltar, väjningsregler eller rödljus som kontrollerar trafiken.
Högerregeln

Vad är högerregeln?

En trafikregel som är grundläggande i vårt trafiksystem men som ofta skapar problem är högerregeln. Högerregeln gäller i korsningar där inga andra väjningsregler styr. Den innebär att fordonet som kommer från höger från dig har rätt att köra först. Svårigheten med högerregeln är att den går in när inga andra vägmärken finns, vilket gör den lätt att glömma bort.

Här kan du läsa om:
  • Korsningar källa till svårigheter
  • Hur fungerar högerregeln?
  • Högerregeln gäller även för enskild väg och cyklar
  • Högerregeln – skylt eller inte?

Korsningar källa till svårigheter

En av de vanligaste situationerna där trafikanter interagerar med varandra är när körbanor korsas och någon måste väja. Allt som oftast sker det i en korsning. Uppstår det missförstånd här slutar det lätt i krock och beroende på hastigheten vid tillfället kan följderna bli förödande. Därför är det viktigt att alla följer samma väjningsregler. Därför finns högerregeln.

Det finns olika saker som kan avgöra om du har väjningsplikt i en trafiksituation. Ska du köra in på en huvudled? Ser du en väjningsskylt eller ett stoppmärke? Närmar du dig ett övergångsställe? Då är det självklart att det är du som ska väja. Men i vissa fall är det svårare att veta.
Läs mer om väjningspliktsmärken här.

Hur fungerar högerregeln?

Om inga skyltar eller andra omständigheter avgör vem som ska lämna företräde gäller högerregeln. Den innebär kort och gott att de som kommer från höger får köra först och de som kommer från din vänstra sida ska väja för dig. Det är viktigt att högerregeln ska sitta i ryggraden. Reaktionen att lämna företräde åt bilar som kommer från höger ska komma automatiskt hos dig som förare. Men glöm inte att det är lika viktigt som vanligt att förutse misstag som de andra trafikanterna kan göra. Försök att få ögonkontakt och känn av de andras intentioner innan du kör ut.

Högerregeln gäller även för enskild väg och cyklar

Högerregeln gäller även i en korsning med enskild väg om inga andra väjningsregler gäller. Kör du på en allmän väg som korsar en enskild ger det dig alltså inte automatiskt förtur. Och glöm inte att högerregeln gäller alla fordon i trafiken, även cyklar och mopeder. Störst går inte först här!

Högerregeln – skylt eller inte?

Det vanligaste är att det inte finns några vägmärken i en vägkorsning där högerregeln gäller, men ibland kan skylten Varning för vägkorsning finnas en bit innan du kommer fram till korsningen. Då vet du säkert att det är högerregeln som gäller. Du har också all anledning att förbereda dig på en särskilt farlig korsning med dold sikt.
Läs mer om i vilka situationer högerregeln gäller.