Vad kostar ett körkortstillstånd?

Att ansöka om ett körkortstillstånd är ofta det första steget på vägen till ditt körkort. Du gör det enkelt via Transportstyrelsens e-tjänst och ytterligare en god nyhet är att det numera inte kostar något att ansöka.

Sök via datorn. Från 1 januari 2018 kan du göra din ansökan om körkortstillstånd utan kostnad via Transportstyrelsens e-tjänst.
Här kan du läsa om:
  • Kostnad för körkortstillstånd
  • Synintyget – det enda som kostar i ditt körkortstillstånd
    Inför ditt syntest

Kostnad för körkortstillstånd

Många undrar vad priset för ett körkortstillstånd är. Numera är det faktiskt kostnadsfritt! Från och med den 1 januari 2018 försvann avgiften som tidigare fanns för körkortstillstånd. Enklast är att skicka in din ansökan genom Transportstyrelsen e-tjänst.

Synintyget – det enda som kostar i ditt körkortstillstånd

Det som dock utgör en kostnad i samband med din ansökan är en synundersökning. Varje ansökan om körkortstillstånd måste kompletteras med ett synintyg. Gör du din synundersökning hos en optiker brukar priset ligga på mellan 100 kr och 200 kr. I vissa fall kan du göra undersökningen direkt på din trafikskola. Många av trafikskolorna som är anslutna till STR är legitimerade att utföra syntest för körkortstillstånd. De skickar snabbt in ditt intyg elektroniskt, direkt till Transportstyrelsen. Hitta din STR-anslutna trafikskola här.

Inför ditt syntest

Använder du glasögon eller linser? Kom ihåg att ta med dem när du gör ditt syntest eftersom du kommer att behöva dem under undersökningen. Gör heller inte syntestet för långt i förväg. När du skickar in din ansökan om körkortstillstånd får syntestet inte vara äldre än två månader.