Körkortstillstånd Grupp 1 – bil, moped, mc och lätt lastbil

Vill du börja övningsköra med moped, mc eller bil är det ett körkortstillstånd för Grupp 1 du ska ansöka om. Kanske har du hört talas om B-körkort, mc-kort eller AM-körkort? Här får du klarhet i vad som gäller körkortstillstånd för Grupp 1 och vilka fordon du får övningsköra.

Visste du att ett körkortstillstånd för Grupp 1 gäller för övningskörning med bil, moped eller mc. Tillståndet gäller i fem år.
Här kan du läsa om:
  • Ansök och få körkortstillstånd för flera fordon på en gång
  • AM – Moped
  • A1 – Lätt motorcykel
  • A2 – Mellanstor motorcykel
  • A – Tung motorcykel
  • B – Personbil och lätt lastbil
  • BE – Personbil och lätt lastbil med tungt släp

Ansök och få körkortstillstånd för flera fordon på en gång

När du ansöker om körkortstillstånd för Grupp 1 ansöker du om tillstånd för en rad olika fordon på samma gång. Det är praktiskt! För även om du bara är intresserad av att ta körkort för moped just nu, vill du kanske börja övningsköra med bil om några år. Då behöver du inte ansöka om ett nytt körkortstillstånd. Var bara noggrann med att det fortfarande är giltigt. Ett körkortstillstånd för Grupp 1 är giltigt i fem år. Om du även planerar att ta körkort för tyngre fordon, till exempel ett C-körkort, kan det vara smart att ansöka om ett körkortstillstånd för Grupp 2 redan från början.
Läs mer om olika körkortsklasser här.

Ett körkortstillstånd för Grupp 1 ger dig alltså tillstånd att övningsköra med alla fordon i listan här nedanför. Men det råder olika regler för hur övningskörningen får gå till beroende på vilket fordon du kör.

AM – Moped

Med EU-moped får du börja övningsköra när du är 14 år och 9 månader. Du får inte övningsköra privat utan bara på trafikskola och under uppsikt av en godkänd lärare. Vänd dig till en trafikskola som är ansluten till STR, så vet du att du får trygg och snabb hjälp på vägen. AM-kortet gäller också för dig som vill köra EPA-traktor.

A1 – Lätt motorcykel

Du ska ha fyllt 15 år och 9 månader för att övningsköra med lätt motorcykel och vill du övningsköra privat måste du alltid ha en godkänd handledare med dig. Handledare kan åka med som passagerare eller på egen motorcykel och måste alltid ha sitt handledarbevis med sig. Handledaren får alltså inte åka efter i en bil. Tryggast är så klart att övningsköra på en STR-ansluten trafikskola där du har möjlighet att utveckla din körteknik och trafikförståelse med erfarna och pedagogiska trafikutbildare.

A2 – Mellanstor motorcykel

För att få övningsköra en mellanstor motorcykel ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. I övrigt gäller samma regler som för övningskörning med lätt motorcykel.

A – Tung motorcykel

Vill du övningsköra med tung motorcykel gäller lite olika regler beroende på vad du har för tidigare erfarenheter. Om du börjar övningsköra i en trafikskola ska du ha fyllt 17 år och 6 månader. Då måste din trafiklärare åka med dig på motorcykeln. Om du haft ett körkort för mellanstor motorcykel (A2) i mer än 1 år och 6 månader får du börja övningsköra privat när du fyllt 19 år och 6 månader. Annars måste du vänta till dess att du fyllt 23 år. Vill du övningsköra privat gäller i övrigt samma regler som för lätt och mellanstor motorcykel.

B – Personbil och lätt lastbil

Du ska vara 16 år för att få övningsköra med personbil. Men du måste vänta tills du är 17 år och 6 månader om du vill övningsköra med lätt lastbil eller personbil med släp. Vill du övningsköra privat ska du ha en godkänd handledare med dig i bilen. Både handledaren och du måste först genomgå en introduktionskurs på en godkänd trafikskola. Vänd dig till en STR-ansluten trafikskola så får du veta mer.

BE – Personbil och lätt lastbil med tungt släp

Ett BE-körkort kan man ta om man redan har ett B-körkort och det innebär att man då får köra bil och lätt lastbil med tyngre släp. För att få övningsköra ska du ha fyllt 18 år, annars gäller samma regler som för B.