Körkortstillstånd – det första steget mot ditt körkort

Det finns många steg att klara av innan du äntligen har ditt körkort i handen. Det första steget är att ansöka om ett körkortstillstånd. Utan det får du inte övningsköra, varken privat eller på trafikskola. Tänk också på att ditt körkortstillstånd måste vara giltigt när du gör ditt förarprov.

Innan du börjar övningsköra måste du ha ett körkortstillstånd.
Här kan du läsa om:
  • Körkortstillstånd, övningskörningstillstånd, lämplighetsintyg, körkortsintyg eller lämp?
  • Vad är ett körkortstillstånd?
  • Medicinska och personliga krav
  • Ansök om körkortstillstånd – tre viktiga dokument

Körkortstillstånd, övningskörningstillstånd, lämplighetsintyg, körkortsintyg eller lämp?

Kärt barn har många namn; körkortstillståndet har haft lite olika benämningar under åren men alla syftar på det tillstånd du måste skaffa innan du får sätta dig bakom ratten. Övningskör du utan körkortstillstånd gör du dig skyldig till brottet olovlig körning vilket kan medföra böter och att du får stora problem med att ta körkort.
Här kan du läsa alla våra artiklar om körkortstillstånd.

Vad är ett körkortstillstånd?

Alla som vill övningsköra i Sverige måste ha ett giltigt körkortstillstånd. Det gäller alla fordon – från moped till tung lastbil. Tillståndet utfärdas av Transportstyrelsen som då avgör om du är lämplig som förare. Bedömningen som ger dig körkortstillståndet görs utifrån både medicinska och personliga krav.

Medicinska och personliga krav

Först måste du uppfylla vissa medicinska krav. När du gör din ansökan fyller du i en hälsodeklaration (körkortstillstånd för tyngre fordon måste alltid kompletteras med ett läkarintyg). Här berättar du om ditt hälsotillstånd och om du tar några mediciner. Om du har vissa sjukdomar eller diagnoser kan du behöva skicka in ett läkarintyg. I de fallen meddelar Transportstyrelsen dig. En sak som dock alla måste göra är att genomgå en synundersökning. Det är standard när du ansöker om körkortstillstånd.
Läs mer om läkarintyg i samband med ansökan om körkortstillstånd.

Transportstyrelsen gör också en bedömning om du är en person som kommer att vara pålitlig i trafiken, till exempel om det går att lita på dig ur nykterhetssynpunkt. För att göra den bedömningen kontrollerar Transportstyrelsen olika register. De tar reda på om du har omhändertagits av polisen för att du varit berusad eller om du har begått något brott.

Ansök om körkortstillstånd – tre viktiga dokument

Du ansöker om körkortstillstånd genom Transportstyrelsens e-tjänst. Kom ihåg att det är personen som ansöker om körkortstillståndet som måste logga in hos Transportstyrelsen för att ansöka. Samtidigt som du gör din ansökan fyller du i en hälsodeklaration där du svarar på frågor om du har några sjukdomar eller tar vissa mediciner. I samband med din ansökan måste du också göra en synundersökning som ska skickas in till Transportstyrelsen. Det är dessa tre dokument som är grunden i din ansökan om körkortstillstånd.