Hur lång tid tar det att få körkortstillstånd?

Du har äntligen skickat in din ansökan om körkortstillstånd och väntar med spänning på att få börja övningsköra. Hur länge behöver du egentligen vänta? Är din ansökan komplett och inga särskilda omständigheter råder tar det ungefär två veckor innan du har ditt tillstånd i handen. Men ibland tar det längre tid.

Efter din ansökan tar det cirka två veckor innan du har ditt körkortstillstånd. Behöver din ansökan kompletteras kan det ta längre tid.
Här kan du läsa om:
  • Hur lång tid tar det att få körkortstillstånd?
  • Transportstyrelsens e-tjänst snabbaste sättet att beställa tillstånd
  • Normal ansökningstid 14 dagar

Transportstyrelsens e-tjänst snabbaste sättet att beställa tillstånd

Det snabbaste och enklaste sättet att ansöka om körkortstillstånd är att använda sig av Transportstyrelsens e-tjänst. Här skickar du in både din ansökan och din hälsodeklaration elektroniskt. Du kan även beställa hem blanketter som du fyller i och skickar tillbaka till Transportstyrelsen, men räkna då med att det tar fyra till fem dagar innan du har dem i brevlådan.

Ett annat tips för snabbt körkortstillstånd är att använda dig av en optiker eller trafikskola som kan skicka in ditt synintyg direkt till Transportstyrelsen, det tar både kortare tid och innebär mindre arbete för dig!
Här hittar du alla våra artiklar om körkortstillstånd.

Normal ansökningstid 14 dagar

Om ansökan är komplett och synintyget är inskickat kan du räkna med att ha ditt körkortstillstånd efter två veckor. Men i vissa fall tar det längre tid. När Transportstyrelsen fått din ansökan görs en bedömning utifrån personliga och medicinska krav för att avgöra om du är lämplig. Det kan då hända att du behöver komplettera din ansökan med ett läkarintyg eller att Transportstyrelsen behöver hämta information från andra myndigheter som till exempel polisen.

Tre dokument måste ingå i din ansökan när du beställer körkortstillstånd från Transportstyrelsen:

  1. Din ansökan
  2. Din hälsodeklaration
  3. Ditt synintyg

Var noga när du fyller i din ansökan! Titta gärna igenom den en extra gång så att den är både komplett och korrekt innan du skickar iväg den, då får du ditt körkortstillstånd på absolut kortast tid.

Ansöker du för ett körkortstillstånd för tyngre fordon som buss eller tung lastbil gäller lite andra regler. Till exempel måste du alltid skicka med ett läkarintyg redan när du gör ansökan.
Läs mer om det här.