Hur lång tid gäller ditt körkortstillstånd?

Som du säkert redan vet måste du ha ett giltigt körkortstillstånd för att få övningsköra. Men glöm inte att hålla koll på hur länge ditt tillstånd gäller! Ett körkortstillstånd har en giltighetstid på fem år. Går ditt tillstånd ut innan du äntligen har ditt körkort i handen, ansöker du bara om ett nytt.

När du har fått ditt körkortstillstånd så att du kan övningsköra, så gäller tillståndet i fem år.
Här kan du läsa om:
  • Ditt körkortstillstånd gäller i fem år
  • Trafikskolan vill se ditt körkortstillstånd
  • Hur länge gäller handledarbeviset?

Ditt körkortstillstånd gäller i fem år

När din ansökan om körkortstillstånd godkänts är det giltigt i fem år. Ditt körkortstillstånd ska vara giltigt så länge du vill övningsköra, men du måste också ha ett körkortstillstånd när du ska utföra ditt förarprov. Så se till att giltighetstiden inte har gått ut när det är dags för uppkörning!

Skulle ditt körkortstillstånd ha gått ut innan du hinner ta ditt körkort kan du ansöka om ett nytt. Det går alltså inte att förlänga ditt körkortstillstånd. Om du däremot skulle tappa bort eller på annat sätt bli av med ditt tillstånd kan du be Transportstyrelsen skicka en kopia. Du kan bara beställa en kopia under den tid som körkortstillståndet är giltigt.
Här kan du beställa en kopia av ditt körkortstillstånd.

Trafikskolan vill se ditt körkortstillstånd

Innan du får börja övningsköra med din trafikskola behöver du visa upp ett körkortstillstånd. Ha alltid med dig ditt tillstånd och en giltig legitimation när du är ute och övningskör. Tänk också på att du inte får övningsköra privat utan att ha en godkänd handledare med dig i bilen.

Hur länge gäller handledarbeviset?

Precis som körkortstillståndet är giltighetstiden för handledarbeviset fem år. Inte heller handledarskapet kan förlängas. När giltighetstiden för handledarskapet har gått ut, måste utbildningen göras om igen och en ny ansökan skickas in till transportstyrelsen.
Läs mer om hur du blir handledare här.