Vilka regler gäller kring BE-körkort och vikt?

För att inte utsätta dig själv och andra för fara eller bryta mot trafikregler måste du veta allt om släpet och din bils vikt. Det finns främst två saker du måste ha stenkoll på. För det första måste du följa reglerna för vad ditt BE-körkort tillåter dig och för det andra måste du följa reglerna som gäller för just din bil.

När det gäller BE-körkort får du köra bil och tungt släp. Du måste dock följa regler för maximal släpvagnsvikt som gäller för just din bil.
Här kan du läsa om:
 • Vad betyder totalvikt för släp?
 • Smart ordlista för olika släptermer
 • Vad styr – BE-behörigheten eller maximal släpvagnsvikt?
 • Ditt ansvar att veta maximal släpvagnsvikt

Vad betyder totalvikt för släp?

Reglerna kring släp och vikt är många och ibland krångliga. Har du ett körkort med BE-behörighet får du köra med ett eller flera släp som väger totalt max 3 500 kg. Det finns dock inga begränsningar för totalvikten för fordon och släp tillsammans. Men vad betyder egentligen totalvikt, tjänstevikt och maxlast? Vi börjar med en ordlista för att reda ut begreppen.

Smart ordlista för olika släptermer:

 • Tjänstevikt: Vikten på ett fordon i körklart skick utan passagerare och last.
 • Maxlast: Den tyngsta last som bilen eller släpvagnen är konstruerad för. Tänk på att bilens passagerare räknas som last.
 • Totalvikt: Summan av tjänstevikten och maxlasten.
 • Släpvagnsvikt: Den sammanlagda vikten av släpvagnen och lasten.
 • Bruttovikt: Vad ett fordon faktiskt väger vid ett specifikt tillfälle. Tjänstevikt och last tillsammans.
 • Tågvikt: Ett fordons och en släpvagns bruttovikt tillsammans.
 • Maximal släpvagnsvikt: Gräns för hur mycket en släpvagn får väga om den ska dras av en viss bil. Begränsningen beror på bilens och kopplingsanordningens konstruktion. Vikten får inte överskridas, det kan till exempel innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger.
Vad styr – BE-behörigheten eller maximal släpvagnsvikt?

Det är inte svårt att förstå vilka begränsningar det finns för ett körkort med BE-behörighet, men det som också styr är reglerna som gäller för just din bil och släpvagn. En bil har alltid restriktioner för hur tunga släp den får dra och då spelar det ingen roll vad ditt körkort ger dig tillåtelse att köra. Här blir reglerna ofta snåriga.

Ditt ansvar att veta maximal släpvagnsvikt

Håll koll på vilken maximal släpvagnsvikt som är tillåten för din bil samt totalvikten eller bruttovikten på släpet du ska dra. Uppgifterna (förutom bruttovikten) hittar du på registreringsbevisen. Känner du dig osäker, ta hjälp. Kör du med otillåtna viktförhållanden riskerar du både din och andras säkerhet och ditt körkort. På Transportstyrelsens hemsida finns en släpvagnskalkylator. Där kan du skriva in registreringsnumret på din bil och ditt släp, vilken körkortsbehörighet du har och få svar direkt på vilka regler och begränsningar som finns specifikt för dig.
Släpvagnskalkylatorn hittar du här.