Vad är kostnaden för ett BE-körkort?

De största kostnaderna i samband med ett BE-körkort handlar om kurspaket, avgiften för körkortsprov och hyra av fordon vid körprovet. Sedan tillkommer en rad mindre kostnader. Det bästa du kan göra för att reducera kostnaderna för ditt BE-körkort är att komma till körkortsprovet väl förberedd. Välj därför utbildare med omsorg! Att behöva göra omprov kan kosta dig flera tusen kronor.

Det effektivaste sättet att ta BE-körkort är att välja en duktig utbildare. Med STR-ansluten trafikskola är du trygg.
Här kan du läsa om:
  • BE-körkort för personbil med tungt släp
  • Kurspaket till fast pris
  • Övriga kostnader för BE-körkort

BE-körkort för personbil med tungt släp

Att ta BE-körkort behöver inte innebära en stor kostnad. Eftersom du först måste ha ett B-körkort kan du räkna med att den stora kostnaden låg där. Det du behöver göra nu är att ta en tilläggsutbildning.
Läs mer om hur du tar ett BE-körkort.

Men BE-körkortet är ett helt nytt körkort och du får göra såväl kunskapsprov som körprov för att få ditt körkort. Kostnaden för körkortsproven är också en stor fast kostnad du inte kommer ifrån. Men att förbereda dig väl och vara rejält påläst är det bästa sättet att inte behöva betala för proven mer än en gång. Båda proven kostar tillsammans ett par tusen kronor (priset varierar lite beroende på när du gör dem). Bäst förutsättningar för att lyckas får du genom att vända dig till en STR-ansluten trafikskola.
Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola här.

Kurspaket till fast pris

Många trafikskolor erbjuder kurspaket som innehåller både teori och körlektioner. Det finns en hel del du behöver lära dig som är specifikt för att kunna köra säkert med tungt släp. För det första finns många regler kring släpets vikt och vilka säkerhetsanordningar du behöver känna till. Att kunna backa och manövrera en bil med tungt släp kräver också en hel del övning och att övningsköra med en kunnig trafiklärare ger många fördelar.

Övriga kostnader för BE-körkort

Förutom ett kurspaket på en trafikskola och den utgift som själva körkortsproven utgör kan du också räkna in hyra av fordon och släp i samband med körprovet i de större kostnaderna. Utöver dessa tillkommer sedan några mindre fasta kostnader. Det kan handla om till exempel synundersökningen du alltid måste göra i samband med ansökan om körkortstillstånd och fotograferingen i samband med körkortsproven. Du behöver också betala en kostnad för att ditt nya körkort tas fram.
Läs mer om hur du tar ett BE-körkort.