Så tar du ett körkort med BE-behörighet för tungt släp

Behöver du köra bil eller lätt lastbil med tungt släp behöver du ta ett nytt körkort med behörigheten BE. Då får du göra ett nytt kunskapsprov och körprov hos Trafikverket. För att få ta ett BE-körkort behöver du först ett B-körkort.

Du som har BE-körkort får köra bil med släp utan någon övre viktgräns. För att ta ett BE-körkort krävs B-körkort.
Här kan du läsa om:
 • När behöver du körkort BE?
 • Övningsköra med tungt släp
 • Välj rätt trafikskola
 • Körkortsprov för BE-behörighet

När behöver du körkort BE?

Vill du köra bil med släp klarar du dig ganska långt med ditt B-körkort, men i vissa fall behöver du kanske köra med tyngre släp än vad B-körkortet tillåter. B-körkortet ger dig möjlighet att köra fordon och släp som tillsammans väger högst 3 500 kg. Har du ett utökat B-körkort, ett så kallat B96, får du köra bil och släp med maxvikt på 4 250 kg.
Läs mer om B-körkort och släp här.

Vill du köra ännu tyngre släp ska du skaffa dig ett BE-körkort. Då finns ingen övre gräns för vad bil och släp får väga tillsammans, släpet får dock aldrig väga mer än 3 500 kg. Men glöm inte att det alltid är begränsningarna för just det fordonet och släpet som du kör som styr.

Övningsköra med tungt släp

För att ta ett BE-körkort behöver du först ta ett B-körkort. Det går alltså inte att ta BE-körkortet direkt. Du får övningsköra med både personbil och lätt lastbil med påkopplat tungt släp från det att du är 18 år. Men glöm inte att först skaffa körkortstillstånd. Det behöver du även om du redan har ett B-körkort.

Välj rätt trafikskola

Många trafikskolor har kurspaket med både teori och körlektioner för BE-körkort. Då får du lära dig alla viktiga regler kring lastvikter och hur du backar och manövrerar med ett tungt släp. Det är alltid en god investering att vända dig till en STR-ansluten trafikskola. Då vet du att du får den mest effektiva körkortsutbildningen med hjälp av ett utbildningsmaterial och en pedagogisk plan som är noga framtagna för att användas ihop. Vill du komplettera med privat övningskörning behöver du en handledare med handledarbevis. Självklart måste din handledare själv ha ett körkort med behörigheten BE.
Här hittar du matnyttig information till personen som ska handleda dig

Körkortsprov för BE-behörighet

För att få BE-körkort behöver du utföra både ett nytt kunskapsprov och ett nytt körprov.

 • Kunskapsprov för BE-körkort
  Kunskapsprovet består av 55 frågor och du måste ha rätt på 44 av dem. Provet pågår i 40 minuter och frågorna handlar om bland annat trafikregler, miljö, trafiksäkerhet och kunskap om fordon och manövrering.
 • Körprov för BE-körkort
  Körprovet för BE-körkort består av tre olika moment:
  • Säkerhetskontroll
   Under säkerhetskontrollen går du igenom fordonet och säkerställer att allt är i sin ordning. Många av delarna känner du säkert igen från då du tog ditt B-körkort, men nu har en del nya saker tillkommit. Du ska kunna kontrollera kopplingsanordning, katastrofbromsvajer, bromsar och elanslutning till släpet. Du måste också själv kunna koppla släpet till fordonet du ska köra.
  • Särskilda manövrer
   Under en del av provet får du bevisa att du kan manövrera fordonet på ett säkert sätt. Du ska till exempel kunna backa och parkera. Manöverprovet kan numera utföras under den tredje delen av provet som är körning i trafik.
  • Körning i trafik
   Körningen i trafik ska pågå i minst 25 minuter och innehåller både körning på landsväg och i tätort. Alltihop avslutas sedan med att du får visa att du kan koppla ifrån släpet.