BE-körkort – körkortet för tung släpvagn

Behöver du köra bil med tyngre släp än ditt B-körkort tillåter? Kanske har du en stor husvagn som inte klarar begränsningarna för ett B-körkort? Då kan du behöva ta ett BE-körkort. Då får du dra släp som väger upp till 3 500 kg.

För att få köra bil med tungt släp behöver du ett BE-körkort. Då får du köra bil eller lätt lastbil med påkopplat släp som väger upp till 3 500 kg.
Här kan du läsa om:
  • Vad är ett BE-kort?
  • Hur tar du ett körkort med BE-behörighet?
  • Vad kostar det att ta ett BE-körkort?
  • Vilka släp får du dra med BE-körkort?

Vad är ett BE-kort?

Med ett BE-kort får du köra personbil och lätt lastbil, precis som med ett B-körkort, men du får också koppla på ett tungt släp. Eller flera tunga släp! Med tungt släp i samband med BE-körkort menas ett släp som inte väger mer än 3 500 kg. Det finns dock inga begränsningar för hur mycket släpet och fordonet får väga tillsammans. Men du behöver se upp med vilka begränsningar det kan finnas för just ditt fordon.
Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller kring vikt och BE-körkort.

Hur tar du ett körkort med BE-behörighet?

Först och främst måste du alltid ha ett B-körkort innan du kan ta ett BE-körkort. För att ta kortet med BE-behörighet krävs det att du gör ett helt nytt kunskapsprov och körprov hos Trafikverket. Och det finns mycket nytt du behöver lära dig innan du gör det, som till exempel regler kring tillåtna släp, säkerhetsanordningar och trafikregler. Inte minst måste du lära dig att manövrera ett fordon med tungt släp. Hur bra är du på att backa med släp?
Läs mer om hur du tar BE-körkort här.

Vad kostar det att ta ett BE-körkort?

Eftersom du alltid måste ha ett B-körkort innan du tar ett BE-körkort sitter du redan på mycket av alla de trafik- och körkunskaper du behöver. Utbildningen på en trafikskola blir därför mindre omfattande än för ett B-körkort. Men den är nog så viktig!

Att förbereda dig med teori- och körutbildning på trafikskola är din bästa chans att minska kostnaderna för BE-körkortet. Då minimerar du risken att behöva göra ditt körkortsprov mer än en gång. Och att göra körprovet är en av de stora fasta utgifterna. Ett körprov för BE-körkort är mer än dubbelt så dyrt som för B-körkort.
Läs mer om kostnaden för ett BE-körkort här.

Vilka släp får du dra med BE-körkort?

Med ett BE-körkort får du dra ett så kallat tungt släp. Det innebär att det inte finns någon gräns för hur mycket din bil och släpet väger tillsammans. Men släpet får inte väga mer än 3 500 kg. Det kan handla om stora husvagnar eller kanske djurtransporter. Men i många fall klarar du dig med ett lätt släp som du får koppla på din bil med vanlig B-behörighet. Det finns också ett utökat B-körkort som kallas B96 som ger dig möjlighet att dra lite tyngre släp.
Läs mer om reglerna kring B-körkort och B96-körkort och vikt på släp här.
Läs mer om reglerna kring BE-körkort och vikt på släp här.