Vilka regler gäller för B-körkort och släp?

Har du B-körkort och rätt besiktigad dragkrok på bilen kan du koppla på ett släp till bilen. Dock får du bara dra ett så kallat lätt släp. Har du behov av att dra tyngre släp ska du titta på möjligheten att ta ett körkort med utökad behörighet, ett så kallat B96-körkort.

Ett lätt släp kräver ett B-körkort. Ett släp som har en totalvikt på över 750 kg kräver B96-körkort.
Här kan du läsa om:
  • Lätt släp med B-körkort
  • Det här gäller för lätt släp och B-körkort
  • Utökat B-körkort för tyngre släp
  • Packa släpet rätt

Lätt släp med B-körkort

Någon gång kan du behöva köra med släp; vid flytt eller transport av stora föremål, eller om du har häst och behöver köra hästtransport. Du kanske vill köra husvagn på semestern? Har du ett B-körkort får du använda det som kallas lätt släp. Ett lätt släp ska ha en totalvikt som är högst 750 kg men du får köra med tyngre släp så länge inte släpets och bilens gemensamma vikt överstiger 3 500 kg. Glöm inte att hastigheten är begränsad till 80 km/h när du har påkopplat släp.

För att ta reda på vikten kan du titta i bilens registreringsbevis. Där står vad bilen väger och hur tungt släp du får dra med just den bilen. Informationen hittar du under rubrikerna vikter och kopplingsanordningar. Släpets vikt hittar du på registreringsbeviset till släpet.

Det här gäller för lätt släp och B-körkort

Om tjänstevikten överstiger 400 kg måste släpet ha broms och katastrofbroms.
Är totalvikten över 750 kg måste släpet också ha en färdbroms (påskjutsbroms).
Släpet ska alltid ha bakljus, bromsljus, backljus, dimljus och blinkers.
Ett släp ska alltid vara registrerat och ha upplyst registreringsskylt.

Utökat B-körkort för tyngre släp

Har du behov av att dra tyngre släp än B-körkortet tillåter kan du utöka behörigheten på ditt B-körkort till så kallad B96-behörighet. Då får du dra släp med en totalvikt för både bil och släp upp till 4 250 kg. Vill du köra med ännu tyngre släp ska du titta på ett BE-körkort. Till skillnad mot B-behörighet eller B96 har BE-behörigheten ingen begränsning för bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt. Har du BE-behörighet är det enbart dragbilens begränsade släpvagnsvikt som avgör. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får dock inte överstiga 3500 kg.
Läs mer om BE-körkortet här.

Packa släpet rätt

Det är viktigt att släpet packas så jämnt som möjligt. Om släpet blir baktungt eller framtungt kommer det att påverka kultrycket på bilen. Det innebär att bilen antingen kan tryckas ner eller lyftas baktill, vilket i sin tur försämrar bilens köregenskaper och påverkar trafiksäkerheten negativt. Trycks bilen ner kommer strålkastarna att blända mötande trafik och lyfts bakdelen upp kan däckens fäste i vägen påverkas och körningen bli instabil.

Vill du övningsköra med lätt släp när du håller på att ta B-körkort måste du ha fyllt 17 år och 6 månader. Är du yngre får du bara övningsköra med bil.
Läs mer om regler för övningskörning här.