B-körkort – fler fordon än personbil

Nästan alla som tar körkort tar ett B-körkort. Då får du köra bil, lätt lastbil och en rad andra fordon. För att få börja övningsköra och genomgå en trafikutbildning på trafikskola behöver du ett körkortstillstånd. Tillståndet måste du även ha med dig när du övningskör och gör dina körkortsprov. Självklart ska det vara giltigt! Med körkortsboken får du en bra start på din trafikutbildning.

B-körkortet ger dig inte bara tillstånd att köra bil. Körkortet gäller även för lätt lastbil och traktor.
Här kan du läsa om:
  • B-körkort – mer behörighet än du tror
  • Körkortstillstånd grupp 1 för körkort B
  • Låt en trafikskola hjälpa dig till körkortet för bil
  • Övningskörning privat för B-körkort

B-körkort – mer behörighet än du tror

Över 150 000 personer tar körkort varje år och de allra flesta av dem tar ett så kallat B-körkort. B-körkortet måste du ha för att få köra bil och för att få ta det ska du ha fyllt 18 år. Du kan dock börja övningsköra när du är 16 år. Men ett B-körkort ger dig tillstånd att köra fler fordon än bara personbil. Du får även köra lätt lastbil, tre- och fyrhjulig motorcykel, EU-moped, traktor och några fordon till.
Läs mer om vilka fordon du får köra när du har ett B-körkort.

Körkortstillstånd grupp 1 för körkort B

Utan körkortstillstånd kan du varken övningsköra eller skriva in dig på en trafikskola. Det är därför det första steget du tar när du vill ta körkort. Du kan ansöka om ett körkortstillstånd genom Transportstyrelsens e-tjänst. Där fyller du i din ansökan och din hälsodeklaration och skickar in digitalt. I samband med ansökan behöver du också göra ett syntest hos optiker eller på en behörig trafikskola.
Här kan du läsa mer om körkortstillståndet och allt som rör det.

Låt en trafikskola hjälpa dig till körkortet för bil

Många av dem som underkänns på sina körkortsprov varje år är så kallade privatister, alltså personer som gör sina prov utan att ha tagit hjälp av trafikskola. Genom att gå en trafikutbildning på en STR-ansluten trafikskola skapar du inte bara de bästa förutsättningarna för att klara dina körkortsprov på första försöket; du får också kunskap i trafikförståelse, trafiksäkerhet och sunt trafikvett! Det ger dig stor säkerhet bakom ratten.
Läs mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola.

Övningskörning privat för B-körkort

Det är vanligt att komplettera sin utbildning på trafikskola med att övningsköra privat. Det är ett smart sätt att spara både pengar och tid när du tar körkort. Men tänk på att det är lätt att lära sig fel om din handledare inte är helt uppdaterad på gällande regler och körkunskap. Eftersom det kan vara svårt att lära om, är det bättre att använda den privata övningskörningen till att träna på det du har lärt dig på trafikskolan. Genom att följa trafikskolans studieplan vet du att du får med dig den kunskap du behöver för att klara provet, oavsett vilka utmaningar du ställs inför på testdagen.
Här kan du och din handledare få många tips på hur ni får ut det mesta av övningskörningen.

När du övningskör privat måste du alltid ha en godkänd handledare med dig. För att någon ska få bli din handledare måste du och den personen först gå en introduktionsutbildning på en trafikskola. Därefter gör din handledare en ansökan hos Transportstyrelsen.
Mer information om handledarskapet hittar du här.

Så här säger Transportstyrelsen om vad som krävs för att få ett körkort med B-behörighet:
  1. Du har ett giltigt körkortstillstånd.
  2. Du är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader.
  3. Du har fyllt 18 år.
  4. Du har en giltig riskutbildning.
  5. Du har ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
  6. Du har inget körkort från något annat EES-land. Om du har ett sådant körkort går det att byta ut mot ett svenskt.