Allt du behöver veta om körkortsbehörigheter

Det kan finnas många olika anledningar till att du vill ta körkort. De allra flesta gör det för att kunna köra bil men du kanske också vill köra motorcykel, lastbil eller buss? Det finns en rad olika körkortsbehörigheter att välja på; alla har sin omfattning och sina regler.

Det är stor skillnad på A-körkort, B-körkort och C-körkort – och det är inte alla körkortsklasser du kan välja mellan. Vilket körkort är rätt för dig?
Här kan du läsa om:
  • Vad är en körkortsbehörighet?
  • Varför ska du ta körkort för körkortsklass B?
  • CSN – en ny chans att ta körkort med B-behörighet
  • Olika körkortsbehörigheter – samma ansvar
  • Körkortsbehörigheter för dig som vill bli yrkesförare

Vad är en körkortsbehörighet?

Det är körkortsbehörigheten på ditt körkort som styr vilka fordon du får köra. Sedan 2013 finns 14 olika körkortsklasser i Sverige som sträcker sig från EU-moped (AM) till tung buss (D). En körkortsbehörighet kan ge dig rätt att köra en rad olika fordon. Om du till exempel tar körkort med B-behörighet får du köra personbil, lätt lastbil, terrängvagn, motorredskap klass 1, tre- och fyrhjulig motorcykel, moped klass 1 och 2, traktor a och b och motorredskap klass 2.
Här hittar du alla körkortsbehörigheter och vilka fordon de ger dig tillåtelse att köra.

Varför ska du ta körkort för körkortsklass B?

Det absolut vanligaste körkortet är B-körkort. Att kunna köra bil är inte bara praktiskt och ger dig större frihet, det är i de allra flesta fall något en arbetsgivare kräver och i många fall förutsätter när du söker arbete. Att ha B-körkort är på många sätt något som ingår i det vuxna livet, som bostad eller bankkonto.

CSN – en ny chans att ta körkort med B-behörighet

Om du är arbetslös och mellan 18 och 47 år gammal kan du få låna pengar från CSN för att ta körkort med körkortsbehörighet B. Som högst kan du låna 15 000 kr och du måste vara inskriven på arbetsförmedlingen. Det här är ett helt nytt initiativ för att underlätta för arbetssökande att komma in på arbetsmarknaden och gäller från 1 september 2018. På CSN:s hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller för körkortslån.

Olika körkortsbehörigheter – samma ansvar

Oavsett vilken körkortsbehörighet du väljer att ta körkort för behöver du veta att det följer med ett enormt ansvar. Det kan låta tråkigt, men att få tillstånd att köra ett fordon innebär att du måste kunna agera moget och respektfullt i trafiken. Du är själv ansvarig för både din egen och andras säkerhet, och du bidrar till den trafikmiljö som skapas på vägarna. Så förutom att lära dig växla, backa, förstå trafikskyltar, högerregeln och allt det andra, behöver du få med dig en stor portion riskmedvetenhet och trafikkunskap ut i trafiken. Genom att välja en STR-ansluten trafikskola kan du känna dig trygg i att du får de bästa förutsättningarna att bli en ansvarstagande och trafiksäker förare.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola.

Körkortsbehörigheter för dig som vill bli yrkesförare

Vill du jobba som busschaufför, eller kanske köra godstransport för en speditör, finns ett antal intressanta körkortsklasser att välja mellan. Vill du bli busschaufför behöver du ett körkort med D-behörighet. Då får du köra tung buss. Vill du köra tung lastbil är det ett körkort med C-behörighet du behöver. I båda fallen måste du också gå en så kallad yrkeskompetensutbildning. Det är en extra utbildning du kan få på gymnasiet, Komvux eller trafikskola och som ger dig ett yrkeskompetensbevis, ett så kallat YKB.
Här kan du läsa mer om C-körkort och YKB.
Här kan du läsa mer om D-körkort och YKB.