Vilka körkort krävs för tre- och fyrhjulig mc?

Sugen på en motorcykel med tre eller fyra hjul? Då finns det lite olika körkortsregler att hålla reda på. Ibland behöver du B-körkort, ibland krävs ett A1-, A2- eller A-körkort. Precis som med tvåhjuliga motorcyklar är det motorns effekt som avgör om du får köra med just ditt körkort.

Behöver du B-körkort för att köra 3-hjulig mc eller går det bra med mc-kort? Det är effekten på motorcykelns motor som avgör körkortsklassen.
Här kan du läsa om:
  • När du vill köra mc med tre och fyra hjul
  • Får du köra trehjulig motorcykel med B-körkort?
  • Får du köra trehjulig motorcykel med mc-kort?
  • B-körkort för fyrhjuliga motorcyklar

När du vill köra mc med tre och fyra hjul

Förutom de vanliga motorcyklarna med sina två hjul finns det modeller med både tre och fyra hjul. De trehjuliga är oftast anpassade för vanlig trafik och de fyrhjuliga är anpassade för terrängkörning. Men vilka körkortsregler gäller för den som vill köra motorcykel med tre eller fyra hjul?

Får du köra trehjulig motorcykel med B-körkort?

Det enkla svaret är “ja”. Men det beror lite på vilken effekt motorcykeln har. Är motorn starkare än 15 kW måste du vänta tills du fyllt 21 år. Understiger motorns styrka 15 kW är det fritt fram även för dig som är yngre, så länge du har ditt B-körkort så klart!

Får du köra trehjulig motorcykel med mc-kort?

De olika behörigheterna för motorcykelkörkort ger dig möjlighet att köra olika typer av trehjuliga motorcyklar. Samma regler gäller för både A1- och A2-körkort. Har du något av dessa får du köra en trehjulig motorcykel med en effekt på max 15 kW. Vill du köra trehjuling med starkare motor måste du fyllt 21 år och ha ett A-körkort.
Läs mer om det olika behörigheterna för motorcykelkörkort här.

B-körkort för fyrhjuliga motorcyklar

Om du tog att ett A-körkort före 19 januari 2013 får du köra fyrhjuling med det. Men sedan dess har reglerna ändrats. Motorcykelkörkort tagna efter 19 januari 2013 gäller alltså inte för fyrhjuliga motorcyklar. Vill du köra en sådan måste du ha ett B-körkort.
Läs mer om vilka regler som gäller för B-körkort här.