Vad kostar ett mc-kort?

Både körlektioner och de fasta kostnaderna är oftast dyrare för motorcykelkörkort än för körkort för personbil. Men så ställs också stora krav på dig som motorcyklist och det är mycket du behöver behärska för att bli en trafiksäker körkortsinnehavare. Du kan dock själv minska kostnaderna genom att vara väl förberedd och välja trafikskola med omsorg.

Det kostar att ta mc-kort. Ta inga genvägar och ta trafikutbildningen på allvar; det är billigast.
Här kan du läsa om:
  • Vad är det som kostar?
  • Valet av trafikskola har betydelse
  • Samma pris för lätt som tung mc
  • Minska kostnaderna genom att vara väl förberedd

Vad är det som kostar?

Många trafikskolor erbjuder kurspaket till dig som vill ta mc-kort. I ett sådant paket kan det ingå teoriutbildning, online-resurser, läromedel, lån av skyddsutrustning som hjälm och kläder, riskutbildningarna och kanske hyra av motorcykel vid uppkörning. Ofta ingår också ett visst antal körlektioner och priset varierar beroende på hur många lektioner du väljer. Det som tillkommer utöver ett sådant paket är synundersökning för körkortstillståndet, fotografering vid provtillfälle, priset för kunskaps- och körprov samt kostnaden för tillverkning av körkort.

Valet av trafikskola har betydelse

Leta runt bland flera trafikskolor innan du bestämmer dig, jämför och gör ditt val med eftertanke. Tänk på att den bästa utbildningen är den som tar dig raka vägen till körkort utan omprov – den ger dig både rätt kunskaper och är ekonomisk. Väljer du en utbildare ansluten till STR kan du känna dig trygg. Då är din lärare en av Sveriges bäst utbildade trafiklärare och du har möjlighet att reklamera din utbildning via STR:s egen reklamationsnämnd. Det ger dig ett gott konsumentskydd.
Läs mer om vad du bör tänka på när du väljer trafikskola.

Samma pris för lätt som tung mc

Det finns egentligen inga skillnader i utbildningarna för lätt (A1), mellanstor (A2) eller tung motorcykel (A). Du ska gå igenom samma teoriutbildning och riskutbildningar och under uppkörningen ställs samma krav på dig som förare.

Om du däremot redan har körkort för lätt motorcykel (A1) kan du ta ett körkort för mellanstor motorcykel (A2) och tung motorcykel (A) utan att göra om riskutbildning och teoriprov. Då räcker det med ett körprov.

Läs mer om de olika motorcykelklasserna:

Tung motorcykel
Mellanstor motorcykel
Lätt motorcykel

Minska kostnaderna genom att vara väl förberedd

Ett motorcykelkörkort kan bli dyrt, men du kan själv påverka hur hög slutsumman blir. Trafikverkets uppkörning för mc är ungefär dubbelt så dyr som för bil. Att komma väl förberedd till din uppkörning är ett bra sätt för dig att spara pengar. Att köra upp många gånger blir dyrt!
Läs mer om körprovet för motorcykel här.

Du kan också spara pengar om du kan komplettera din körkortsutbildning med privat övningskörning. Då behöver du, förutom en motorcykel, också en godkänd handledare. Genom att parallellt öva på det du lär dig på trafikskolan blir du snabbare en bättre motorcyklist. Tänk dock på att det är lika lätt att lära sig fel beteenden som rätt. Det kan vara en god idé att låta din handledare ta en eller ett par repetitionslektioner.
Läs mer om att övningsköra privat på motorcykel här.
Läs mer om vad du som handledare ska tänka på här.