Vad gäller när du ska övningsköra med mc?

Du kan övningsköra både privat och på trafikskola med motorcykel. Det bästa är att kombinera de båda och låta den privata övningskörningen bli en möjlighet att öva på det du lär dig på trafikskolan. För att övningsköra privat måste du alltid ha en godkänd handledare och självklart måste du ha ett körkortstillstånd!

Det finns en hel del regler kring övningskörning med mc. Du måste ha en godkänd handledare med dig.
Här kan du läsa om:
  • Att övningsköra med lätt, mellanstor och tung motorcykel
  • Du måste ha handledare för att få övningsköra privat med mc
  • Övningsköra mc privat och på trafikskola

Att övningsköra med lätt, mellanstor och tung motorcykel

En stor del av din trafikutbildning för mc-kort utgörs av övningskörning. Genom att övningsköra lär du dig inte bara att hantera en motorcykel, du får också träna på allt du lär dig i teorin som trafikregler, riskmedvetenhet och vad det innebär att vistas i trafiken. Allt för att du ska bli en så säker motorcyklist som möjligt.

För övningskörning med lätt mc, mellanstor mc eller tung mc är reglerna desamma. Det enda som skiljer är åldern då du får börja övningsköra. Läs mer om de olika motorcykelklasserna och åldersgränser här. Alla som övningskör måste först och främst ha ett körkortstillstånd för Grupp 1. Läs mer om körkortstillstånd för motorcykel här.

Du måste ha handledare för att få övningsköra privat med mc

Övningskör du privat måste du alltid ha en godkänd handledare med dig och handledaren ska alltid ha med sig sitt handledarbevis. Handledarbeviset ansöker din handledare om via Transportstyrelsens e-tjänst. En handledare för mc behöver inte gå en introduktionsutbildning som en handledare för personbil måste göra.

Handledaren kan antingen åka med på din motorcykel eller köra på en egen. Din handledare kan köra före eller efter dig på sin motorcykel. En handledare får aldrig följa efter i till exempel en bil och får aldrig handleda mer än en elev i taget. Och glöm inte västen med övningskörningsemblemet på!
Läs mer om handledarskapet här.

Övningsköra mc privat och på trafikskola

Det bästa och mest effektiva sättet att ta motorcykelkörkort är att kombinera övningskörning på trafikskola med privat övningskörning. Då är den privata övningskörningen ett komplement till trafikskolan, och du kan använda det du lär dig på trafikskolan att träna mer på i egen regi. Att lära sig manövrera motorcykeln i krypkörning och skarpa svängar kan ta tid och kan vara extra bra att träna på privat. Men tänk på att en privat handledare kan lära ut fel som är svåra att reparera. Utgå alltid ifrån vad du lärt dig på trafikskolan när du övningskör privat.
Här kan du läsa fler tips om vad du ska tänka på under privat övningskörning.