Lätt mc – att ta A1-körkort

Lätt motorcykel är den lägsta klassen för motorcyklar och för att köra en sådan behöver du ett A1-körkort. Då får du köra en motorcykel med en motor på max 125 kubik och max 11 kW. För att få ta ett A1-körkort ska du vara 16 år, men du kan börja strax innan du fyller 16.

Lätt motorcykel kräver ett A1-körkort. Då får du köra en motorcykel med en motor på max 125 kubik.
Här kan du läsa om:
  • Detta är en lätt mc
  • Du behöver ett A1-körkort för att köra lätt motorcykel
  • Utbildning för lätt mc på trafikskola
  • Riskmedvetenhet bästa försäkringen när du kör lätt motorcykel
  • Hur fort får du köra en lätt motorcykel?

Detta är en lätt mc

Definitionen på en lätt mc handlar om antal hjul och kraften på motorn:

  • Motorcykel med två hjul som drivs av förbränningsmotor med en slagvolym om högst 125 kubikcentimeter och en nettoeffekt av högst 11 kilowatt.
  • Motorcykel på tre hjul med en nettoeffekt av högst 15 kilowatt.

När du utför körprovet måste du använda en motorcykel med motor på minst 120 kubikcentimeter och motorcykeln måste kunna köra i minst 90 km/h.
Läs mer om körprovet för motorcykel här.

Du behöver ett A1-körkort för att köra lätt motorcykel

För att få köra en lätt motorcykel behöver du ett körkort med A1-behörighet. Det är den första av tre behörigheter för mc. För att ta ett A1-kort ska du vara minst 16 år och du får övningsköra från det att du är 15 år och 9 månader. Du tar körkortet genom att först klara ett kunskapsprov och sedan ett körprov på Trafikverket. För att få göra det måste du ha ett körkortstillstånd och gått igenom riskutbildningens båda delar med godkänt resultat. Din största garanti för att klara detta är att genomgå en trafikutbildning på trafikskola ansluten till STR.
Här hittar du mer information om hur du tar motorcykelkörkort.
Sök efter en STR-ansluten trafikskola här.

Utbildning för lätt mc på trafikskola

Det finns många moment du måste klara av innan du är redo för ett A1-kort. Du ska kunna hantera motorcykeln utan problem och manövrera den i svåra situationer. I övrigt behöver du så klart kunna alla trafikregler och specialregler som gäller för den här motorcykelklassen. Men det kanske viktigaste du behöver ha med dig är riskmedvetenheten.

Riskmedvetenhet bästa försäkringen när du kör lätt motorcykel

Att köra motorcykel är inte ofarligt, och det är lätt att hamna i riskfyllda trafiksituationer om du inte har rätt kunskap. Statistiken är tydlig; alltför många dör och skadas allvarligt i motorcykelolyckor varje år. Även om du har rätt kläder och en skyddande hjälm, så är du utsatt. Din förmåga att se och bedöma risker under körning är det som kommer att skydda dig bäst. Det kanske viktigaste du kan lära dig under din utbildning är därför att inte överskatta din egen körförmåga, inte ta onödiga risker och att skaffa dig en stor dos trafikförståelse. Välj därför med omsorg när du väljer trafikutbildare och tänk på att en STR-ansluten trafikskola är en garant för rätt utbildning.
Läs om fler anledningar till att välja en STR-ansluten trafikskola här.

Hur fort får du köra en lätt motorcykel?

För lätt motorcykel gäller hastighetsbegränsningarna för den väg du kör på. Det finns ingen övre gräns för hur fort en lätt motorcykel får gå som det gör för mopeder. Några sådana regler finns inte för motorcyklar, här är det istället styrkan på motorn som avgör vilken klass den tillhör.