Körkortstillstånd för mc

Det absolut första du ska göra på din väg mot motorcykelkörkort är att ansöka om körkortstillstånd för motorcykel. Det gör du enkelt hos Transportstyrelsen genom deras e-tjänst. I samband med ansökan gör du också en hälsodeklaration och bifoga ett syntest. Syntestet kan de flesta trafikskolor hjälpa dig med.

För att övningsköra för mc-kort krävs körkortstillstånd. Ansök hos Transportstyrelsen.
Här kan du läsa om:
  • Vad är skillnaden mellan körkortstillstånd och lämplighetsintyg för mc?
  • Så här ansöker du om ett körkortstillstånd för mc
  • Krav på synintyg för körkortstillstånd för mc
  • Körkortstillstånd för mc ingår i grupp 1

Vad är skillnaden mellan körkortstillstånd och lämplighetsintyg för mc?

Lämplighetsintyg är ett äldre namn för körkortstillstånd men det är egentligen exakt samma sak. Börja alltid med att ansöka om körkortstillstånd. Utan ett sådant får du absolut inte börja övningsköra, varken privat eller på trafikskola. Du ansöker hos Transportstyrelsen och det är de som avgör om du är lämplig för att ta körkort. Det gör de utifrån medicinska och personliga krav.
Läs mer om kraven på dig som körkortsaspirant här.

Så här ansöker du om ett körkortstillstånd för mc

Det är enklast att ansöka direkt via Transportstyrelsens e-tjänst. Men om du vill kan du också beställa hem blanketter som du fyller i och skickar in. I samband med ansökan fyller du i en hälsodeklaration där du svarar på frågor om dig själv. I vissa fall kan Transportstyrelsen be dig komplettera din ansökan med ett läkarintyg.
Läs mer om hälsodeklarationer och läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd här.

Krav på synintyg för körkortstillstånd för mc

Du måste också göra en synundersökning i samband med ansökan. Synundersökningen kan du göra hos en optiker eller hos en trafikskola som erbjuder tjänsten. I många fall kan optikern eller trafikskolan skicka in synintyget direkt till Transportstyrelsen åt dig. Se till att synintyget inte är äldre än två månader när du gör din ansökan.
Läs mer om synundersökningen här.

Körkortstillstånd för mc ingår i Grupp 1

När du vill ha körkortstillstånd för motorcykel är det tillstånd för Grupp 1 du ska söka. Där ingår även moped, bil och lätt lastbil. För övningskörning med motorcykel gäller olika åldrar beroende på vilken typ av motorcykel du vill övningsköra med.
Läs mer om vilka åldrar som gäller för olika mc-klasser.
Läs mer om övningskörning med motorcykel.

När du väl fått ditt körkortstillstånd är det giltigt i fem år. Glöm inte att du behöver ett giltigt körkortstillstånd även när du ska köra upp. Sedan 1 januari 2018 kostar inte körkortstillståndet något längre, det enda som kostar är syntestet.
Läs mer om körprovet för motorcykel.