Kör tung motorcykel – ta körkort A

Vill du köra motorcykel utan några begränsningar på motorns kraft är det ett A-körkort du ska ta. Då får du köra motorcyklar som ingår i kategorin tung motorcykel. För att få ta mc-kort i den här klassen ska du vara minst 24 år om du inte har A2-kort sedan tidigare. Har du haft A2-kort i minst två år kan du ta A-kort redan när du är 20 år.

Det är en motorcykel på två eller fyra hjul vars motor har en slagvolym som överstiger 125 kubikcentimeter, en netto-effekt som överstiger 11 kilowatt eller ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som överstiger 0,1 kilowatt/kilogram.
Här kan du läsa om:
  • Så här definieras tung motorcykel
  • Tung mc kräver att du tar A-körkort
  • Vill du köra tung mc – välj trafikskola med omsorg
  • Riskmedvetenhet grundläggande när du tar körkort för tung mc

Så här definieras tung motorcykel

Definitionen på en tung mc handlar om antal hjul och kraften på motorn. Det är en motorcykel på två eller fyra hjul vars motor har en slagvolym som överstiger 125 kubikcentimeter, en netto-effekt som överstiger 11 kilowatt eller ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som överstiger 0,1 kilowatt/kilogram. Det kan också vara en motorcykel på tre hjul med en nettoeffekt över 15 kilowatt.

När du gör ditt körprov för A-körkort ska du använda en motorcykel med motor på minst 595 kubikcentimeter och effekt på minst 50 kW. Den ska också kunna komma upp i en hastighet av minst 100 km/h och ska ha en tjänstevikt på minst 175 kg.
Läs mer om körprovet för motorcykel här.

Tung mc kräver att du tar A-körkort

För att få köra tung motorcykel behöver du ett A-körkort. A är den högsta av tre behörigheter för mc. För att ta ett A-kort ska du ha fyllt 24 år och du får övningsköra från det att du är 23 år, om du inte har haft A2-körkort i ett år och sex månader. Då kan du övningsköra från det du har fyllt 19 år och sex månader. Du kan också börja övningsköra för A om du har fyllt 17 år och sex månader, men då får du bara köra på trafikskola och trafikläraren måste alltid följa med på motorcykeln eller i sidovagn. För att övningsköra trehjulig motorcykel för behörighet A ska du ha fyllt 20 år.
Läs mer om olika åldrar för motorcykelkörkort här.

Körkortet tar du genom att först klara ett kunskapsprov och sedan ett körprov på Trafikverket. För att få göra det måste du ha ett körkortstillstånd och gått igenom riskutbildningens båda delar med godkänt resultat. Har du redan ett A2-körkort där du genomförde riskutbildningarna, så behöver du enbart genomföra körprov för att få A-kort. Din största garanti för att klara detta är att genomgå en körkortsutbildning på en trafikskola ansluten till STR.
Här hittar du mer information om hur du tar motorcykelkörkort.
Sök efter en STR-ansluten trafikskola här.

Vill du köra tung mc – välj trafikskola med omsorg

Det finns många moment du måste klara av innan du är redo för ett A-körkort. Du ska kunna hantera motorcykeln utan problem och manövrera den i svåra situationer. I övrigt behöver du så klart kunna alla trafikregler och specialregler som gäller för den här motorcykelklassen. Men det kanske allra viktigaste du behöver ha med dig är riskmedvetenheten.

Riskmedvetenhet grundläggande när du tar körkort för tung mc

Att köra motorcykel är härligt, men det innebär risker. Det är lätt att hamna i farliga trafiksituationer om du inte kan läsa trafikrytmen eller väglaget rätt. Här talar statistiken sitt tydliga språk. Alltför många dör och skadas allvarligt i motorcykelolyckor varje år. På en motorcykel är du utsatt. Även om du har rätt utrustning och en säker hjälm är det din riskmedvetenhet som skyddar dig bäst. Det kanske viktigaste du kan lära dig under din utbildning är att inte överskatta din egen körförmåga samt se till att skaffa dig så stor dos av trafikförståelse, trafiksäkerhet och trafikvett som möjligt. Välj därför trafikskola med omsorg när du vill ta körkort för tung mc.
Läs om fler anledningar till att välja en STR-ansluten trafikskola här.