Kör mellanstor mc – ta A2-körkort

A2 är den klass som ersatte den tidigare klassen "körkort A med begränsning". Körkortet gäller för den mellersta av de tre motorcykelklasserna, och du behöver ett A2-körkort för att köra en mellanstor motorcykel. För att ta ett A2-kort ska du vara 18 år.

En motorcykel som har en motoreffekt på max 35 kW klassas som mellanstor mc. Den kräver ett A2-körkort.
Här kan du läsa om:
  • Vad gäller för att få köra mellan-mc?
  • A2-kort för motorcykel som är mellanstor
  • Utbildning för A2-kort på trafikskola
  • Riskmedvetenhet är A och O för dig som ska ta körkort för A2-motorcykel
  • Pris på körkort för A2

Vad gäller för att få köra mellan-mc?

Definitionen på en mellanstor motorcykel handlar om antal hjul och kraften på motorn:

  • Motorcykel med två hjul med obegränsat kubikvolym, effekt på max 35 kW och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överskrider 0,2 kW/kg. Om det är en motorcykel som är strypt till 35 kW eller lägre får den ursprungliga nettoeffekten inte vara högre än 70 kW.
  • Motorcykel på tre hjul med en nettoeffekt av högst 15 kilowatt.

När du utför körprovet för A2-behörighet ska du köra på en motorcykel med motor på minst 395 kubikcentimeter och en effekt av minst 20 kW och högst 35 kW. Motorcykeln måste också kunna komma upp i en hastighet av minst 100 km/h.
Läs mer om körprovet för motorcykel här.

A2-kort för motorcykel som är mellanstor

Du behöver ett körkort med behörigheten A2 för att få köra en mellanstor motorcykel. Det är den mellersta av tre storleksklasser för motorcyklar. För att ta ett A2-körkort ska du vara 18 år och du får börja övningsköra när du fyllt 17 år och 6 månader.

Körkortet tar du genom att först klara ett kunskapsprov och sedan ett körprov på Trafikverket. För att få göra det måste du ha ett körkortstillstånd och gått igenom riskutbildningens båda delar med godkänt resultat. Har du redan ett A1-körkort där du genomförde riskutbildningarna, så behöver du enbart genomföra körprov för att få A2-kort. Din största garanti för att klara detta är att genomgå en körkortsutbildning på en trafikskola ansluten till STR.
Här hittar du mer information om hur du tar motorcykelkörkort.
Sök efter en STR-ansluten trafikskola här.

Utbildning för A2-kort på trafikskola

Det finns många moment du måste behärska innan du är redo för ett A2-kort. Du ska kunna hantera motorcykeln utan problem och manövrera den i kniviga situationer. I övrigt behöver du så klart kunna alla trafikregler och specialregler som gäller för den här motorcykelklassen. Men det kanske viktigaste du behöver ha med dig är riskmedvetenheten.

Riskmedvetenhet är A och O för dig som ska ta körkort för A2-motorcykel

Att köra motorcykel är farligt! Här talar statistiken sitt tydliga språk. Alltför många dör och skadas allvarligt i motorcykelolyckor varje år. På en motorcykel är du utsatt och trots rätt kläder och hjälm är det din riskmedvetenhet som skyddar dig bäst. Det kanske viktigaste du kan lära dig under din utbildning är att inte överskatta din egen körförmåga, inte ta onödiga risker och att skaffa dig en stor dos hederligt trafikvett. Det är bara en av anledningarna till att du ska vända dig till en STR-ansluten trafikskola.
Läs om fler anledningar till att välja en STR-ansluten trafikskola här.

Pris på körkort för A2

Att ta körkort för motorcykel innebär en del fasta utgifter. Riskutbildningar och avgiften för körprov är större än för personbil. Men så är kraven på dig som motorcyklist också väldigt stora.
Läs mer om priset på ett motorcykelkörkort här.