Allt för dig som vill ta mc-kort

Att köra motorcykel innebär en enorm frihetskänsla. Att vara närvarande, känna hästkrafterna, fartvinden och vara mitt i trafikrytmen. Men med friheten kommer stort ansvar – olycksstatistiken för motorcyklar talar sitt tydliga språk. Därför är en riktigt bra utbildning A och O för din och dina medtrafikanters säkerhet. För en motorcyklist är riskmedvetenhet lika viktigt som hjälmen!

Att köra motorcykel är en frihetskänsla utöver det vanliga. Friheten kräver dock mc-kort och riskmedvetenhet.
Här kan du läsa om:
  • Är du redo för mc-kort?
  • Stegvis tillträde – ett motorcykelkörkort för varje klass
  • Så här tar du mc-kort

Är du redo för mc-kort?

Det första du ska veta är att säkerheten alltid kommer främst när det gäller mc. Kraven på dig kommer att vara höga eftersom ditt beteende i trafiken snabbt kan leda till allvarliga olyckor och farliga incidenter när du kör tvåhjuligt. Riskerna när du kör motorcykel är annorlunda mot risker i bilkörning, men i båda utbildningar är kunskap och säkerhet stora och viktiga bitar. Att köra mc kräver mer av dig som förare, men när du har tagit ditt körkort är du redo.

Stegvis tillträde – ett motorcykelkörkort för varje klass

För att säkra att du som förare är mogen för det fordon du vill ta körkort till tillämpas stegvis tillträde för mc. Det innebär att motorcyklar delas in i tre olika klasser. För varje klass finns en viss behörighet: tung motorcykel (A), mellanstor motorcykel (A2) och lätt motorcykel (A1). För de olika klasserna gäller olika åldrar. Bakgrunden till detta är så kallat stegvis tillträde. Stegvis tillträde innebär att du som motorcyklist får tid att långsamt vänja dig vid att köra tyngre fordon med mer motorstyrka. Det innebär också att det finns många åldrar och regler för motorcykelkörkort att hålla reda på!
Läs mer om vilka åldrar som gäller för olika motorcykelklasser här.

Så här tar du mc-kort

Det finns många steg på vägen mot ett mc-kort.

  1. Börja med att ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Utan det får du inte övningsköra, varken privat eller på trafikskola.
    Här hittar du allt du behöver veta om körkortstillstånd.
  2. Skriv in dig på en trafikskola. Genom att välja en STR-ansluten trafikskola kan du känna dig trygg med att du får den bästa tänkbara utbildningen.
    Här kan du få bra tips på vad du ska tänka på när du väljer utbildare.
  3. Nu kan du påbörja din körkortsutbildning! Planerar du att komplettera din utbildning med privat övningskörning behöver du en godkänd handledare.
    Här hittar du all information du behöver veta om handledarskap.
  4. Planera din utbildning tillsammans med din trafikskola och din lärare. Se till att teori och praktik går hand i hand.
  5. Hos trafikskolan går du också de obligatoriska riskutbildningarna. Utan dem – inget körkort!