Allt du behöver veta om körkortsprov för mc

För att kunna köra motorcykel riktigt bra krävs många saker. Du ska ha gott omdöme i trafiken, rätt kunskap om trafikregler, vara riskmedveten och kunna manövrera din motorcykel utan problem. Allt detta kommer att ingå i bedömningen när du ska göra ditt körkortsprov för motorcykel.

Välj en erfaren och renommerad trafikskola så har du de bästa förutsättningarna för att klara körprovet för mc.
Här kan du läsa om:
 • Körkortsprovet består av kunskapsprov och körprov
 • Kunskapsprovet detsamma för alla mc-kort
 • Fler moment i körprov för motorcykel
 • Kom ihåg detta när det är dags för körprov

Körkortsprovet består av kunskapsprov och körprov

Körkortsprovet för motorcykel består av två delar, ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov (uppkörning). Innan du bokar in dina prov måste båda delarna av riskutbildningen vara godkända. Går du på trafikskola hjälper skolan dig med bokningen. Då får du också hjälp att bedöma om du är redo. Att tvingas göra proven fler gånger är en dyr historia. Trafikverkets avgift för körprov för mc är ungefär dubbelt så dyrt som för bil. Så se till att du är väl förberedd!
Vad kostar ett mc-kort? Läs mer här.

Kunskapsprovet detsamma för alla mc-kort

Kunskapsprovet för mc är samma prov för alla motorcykelklasser. När ditt kunskapsprov för mc är godkänt kan du boka ditt körprov. För att bli godkänd på kunskapsprovet ska du ha rätt på 52 av 65 frågor och provtiden är 50 minuter. Har du redan ett körkort för till exempel A2 och ska ta A-körkort, behöver du inte göra om kunskapsprovet. Då räcker det att göra körprovet.
Här hittar du alla våra artiklar om körkort för motorcykel.

Fler moment i körprov för motorcykel

För att bli en bra motorcyklist krävs det både att du visar gott omdöme i trafiken och att du kan hantera motorcykeln på ett säkert sätt. Det är något som avspeglas i körprovet för motorcykel.

Körprovet består därför av tre delar:

 1. Säkerhetskontroll
  Körprovet börjar med att du får göra en säkerhetskontroll av motorcykeln. Hittar du några brister ska du själv kunna komma med förslag på åtgärder.
 2. Ett manöverprov
  Manöverprovet avgör om du kan hantera motorcykeln på ett fullgott sätt. Provet består av olika moment med bland annat krypkörning, köra serpentinbana och inbromsningar.
 3. Körning i trafik
  Under provet ska du köra både i och utanför tätort efter anvisningar som du får från din förarprövare. Den här delen av provet pågår i minst 25 minuter.


Kom ihåg detta när det är dags för körprov:

 • Ta med godkänd identitetshandling.
 • Du ska ha godkänd skyddsutrustning på dig under förarprovet. Utrustningen ska bestå av skyddskläder av skinn eller annat kraftigt material, kraftiga stövlar eller kängor, handskar, ryggskydd och hjälm. Och glöm inte skyddsglasögon om hjälmen saknar visir. Utrustningen ska vara fri från skador.
 • Anger ditt körkortstillstånd att du ska ha glasögon eller linser, måste du ha dem på dig.