Vad kostar ett körkort för moped klass 1 och klass 2?

Det är oftast dyrare att ta körkort för moped klass 1 än för klass 2. Det beror på att utbildningen för klass 1 är mer omfattande, både teoretiskt och praktiskt. Vilket mopedkort du än är intresserad av att ta, måste du alltid gå en utbildning på en behörig trafikskola. Många trafikskolor har paketpriser så att du kan se vad ditt körkort kommer att kosta.

Omfattningen av utbildningen påverkar priset på mopedkörkortet. Läs om skillnaden i utbildningarna.
Här kan du läsa om:
  • Vad ingår i priset på körkortet?
  • AM- och mopedkörkort för klass 1 kostar mer – du får fler behörigheter
  • Förarbevis för mopedklass 2 har lägre pris

Vad ingår i priset på körkortet?

För att ta mopedkörkort måste du först gå en utbildning. Välj en STR-ansluten trafikskola eller utbildare. Då vet du att du får de bästa tänkbara förutsättningarna för att få den kunskap och säkerhet du behöver, både i din utbildning och i trafiken.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola.

Det är inte alla trafikskolor som har utbildning för mopedkort. Här kan du leta efter trafikskolor som erbjuder mopedutbildning. Många skolor säljer kurspaket där alla viktiga delar av utbildningen ingår: teorilektioner, utbildningsmaterial och körlektioner. Men tänk på att priset bara gäller om du klarar momenten på första försöket. Glöm inte att ta reda på priset för eventuella extralektioner.

AM- och mopedkörkort för klass 1 kostar mer – du får fler behörigheter

Kraven på dig som vill ha ett AM-körkort är högre än för ett förarbevis för klass 2. Det märks bland annat på att du måste ansöka om ett körkortstillstånd från Transportstyrelsen för att få övningsköra med en EU-moped. Det märks också på utbildningens omfattning. En utbildning för AM-körkort är alltid minst 12 timmar, varav åtta timmar är teori och fyra övningskörning. När du är klar med din utbildning får du göra ett prov hos Trafikverket. Upplägg på olika utbildningar kan variera, så fråga några olika trafikskolor så att du hittar en lösning som håller vad den lovar och ger dig rätt hjälp fram till ditt mopedkörkort.
Läs mer om vad som gäller för AM-körkort här.
Här kan du söka efter trafikskolor nära dig.

Förarbevis för mopedklass 2 har lägre pris

Att ta förarbevis för moped klass 2 är inte en lika omfattande utbildning som AM-körkortet. Gör dock inte misstaget att ta lätt på den. Det ingår teorilektioner och ett slutprov i utbildningen, och slutprovet gör du på trafikskolan. Du får inte göra provet om du inte har gått utbildningen. Många trafikskolor erbjuder kurspaket för förarbevis för moped klass 2. Då ingår alltid minst åtta timmars teori och vissa fall även en körlektioner.
Läs mer om vad som gäller för förarbevis moped klass 2 här.
Här kan du söka efter trafikskolor nära dig.