Ta AM-körkort för moped eller ta körkort för moped klass 1? Det är samma körkort.

Vill du köra de snabbare mopederna som får köras i 45 km/h? Då ska du ta ett körkort för mopeder klass 1. Körkortet för klass 1 kallas även AM-körkort. Reglerna för mopeder i klass 1 är hårdare än för andra mopeder. Du behöver gå en ganska omfattande utbildning på en trafikskola för att få och klara ditt körkort, ofta finns det smidiga paketutbildningar du kan gå på din trafikskola.

Full fart framåt med AM-körkort. Visste du att det är samma körkort som för moped klass 1?
Här kan du läsa om:
  • Vilka mopeder ingår i klass 1?
  • Hårdare regler för mopeder klass 1
  • Så här tar du mopedkörkort för klass 1

Vilka mopeder ingår i klass 1?

En moped i klass 1 definieras främst utifrån sin maxhastighet och den är alltid 45 km/h. Men låt dig inte förvillas av ordet moped! En moped i klass 1 kan ha både tre och fyra hjul. Vill du till exempel köra en A-traktor på vägarna, eller kanske en EPA-traktor? Då är det ett AM-körkort du ska ta.
Läs mer om EU-mopeder här.

Hårdare regler för mopeder klass 1

Reglerna för mopeder i klass 1 och 2 skiljer sig åt en hel del. Generellt gäller att reglerna för mopeder i klass 1 är hårdare. Här är några exempel på vad som gäller för klass 1 men inte för klass 2:
Du måste ansöka om körkortstillstånd innan du börjar övningsköra.
Du får inte köra moped i klass 1 på cykelbanor.
Din moped måste vara registrerad och försedd med registreringsskylt.
Du måste ha backspeglar på din moped.
Mopeder i klass 1 får inte parkeras i cykelställ eller på trottoaren.
Du måste ha klarat Trafikverkets kunskapsprov för AM-körkort.

Så här tar du mopedkörkort för klass 1

När du fyllt 14 år och 9 månader får du börja övningsköra moped klass 1. Men först måste du ansöka om ett körkortstillstånd. Läs mer om körkortstillstånd här. Be din STR-anslutna trafikskola om hjälp! Ofta kan de också hjälpa dig med den synundersökning du måste göra i samband med ansökan.
När du fått ditt körkortstillstånd kan du sätta igång med utbildningen. Många trafikskolor har kurspaket där teorilektioner, körlektioner och läromedel ingår. Utbildningen består av minst åtta timmar teori och fyra timmar övningskörning. Tänk på att du aldrig får övningsköra med moped privat.
När din trafikskola anser att du är redo får du göra ett teoriprov på Trafikverket. Blir du godkänd får du ditt AM-körkort! Men du måste ha fyllt femton år.
Läs mer om reglerna kring AM-körkort här.