När du vill köra moped klass 2

Vill du köra moped som ingår i klass 2 och har fyllt 15 år efter 1 oktober 2009? Då behöver du ett förarbevis. Förarbeviset är ett slags körkort för mopeder som har en maxhastighet på 25 km/h. För att få förarbeviset kan du vända dig till en STR-ansluten trafikskola eller en utbildare som har mopedutbildning.

Sugen på en liten moped? Vill du köra en klass 2-moped och har fyllt 15 år efter 1 oktober 2009, behöver du ett förarbevis.
Här kan du läsa om:
  • Vilka mopeder räknas till klass 2?
  • Körkort eller förarbevis?
  • Hur får jag ett förarbevis?

Vilka mopeder räknas till klass 2?

En moped i klass 2 är gjord för att köras i en hastighet på högst 25 km/h och har en motor med en effekt på max 1 kilowatt. Hit räknas även äldre så kallade 30-mopeder som är tillverkade före 2003 och som är gjorda för en hastighet på högst 30 km/h. En moped i klass 2 kan också vara ett fordon med tre eller fyra hjul.

Trafikreglerna för en moped i klass 2 är desamma som för en cykel. Du får alltså köra den på cykelbana och parkera där cyklar parkeras, så länge det inte finns förbud mot moped. Du behöver inte registrera din moped i klass 2 eller ha en registreringsskylt men du måste se till att mopeden har en trafikförsäkring.

Körkort eller förarbevis?

Om du fyllt 15 år före 1 oktober 2009 behöver du inget särskilt tillstånd för att få köra moped i klass 2. Men fyllde du 15 år efter 1 oktober 2009 måste du ha ett speciellt förarbevis. Förarbeviset räknas inte som körkort i samma bemärkelse som ett AM-körkort men tillvägagångssättet för att skaffa det är likt – dock i nedbantad version!

Har du redan ett körkort med A1-, A2, A- eller B-behörighet, så får du även köra moped klass 2.

Hur får jag ett förarbevis?

För att få förarbevis för moped klass 2 måste du gå en utbildning på en trafikskola. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola. Utbildningen består till största delen av teori, men en del trafikskolor erbjuder även övningskörning. Tänk på att du aldrig får övningsköra privat med en moped. För att få övningsköra ska du ha fyllt 14 år och 9 månader men du behöver inte ansöka om körkortstillstånd från Transportstyrelsen.

När du genomgått utbildningen får du göra ett prov på trafikskolan (när du fyllt 15 år). För att bli godkänd behöver du svara rätt på minst 80 procent av frågorna. När du är godkänd rapporterar trafikskolan det till Transportstyrelsen som skickar en ansökningsblankett och ett inbetalningskort hem till dig. Efter att du ha skickat tillbaka blanketten ifylld och betalat avgiften får du ditt bevis.