Mopedkörkort – så här fungerar det när du tar moppekort

Längtar du efter att slippa cykla till skola, träning och kompisar? Med en moped och ett mopedkörkort tar du dig smidigt från en punkt till en annan. Men vill du köra moped med en maxhastighet på 45 km/h (klass 1) eller 25 km/h (klass 2)? Vill du kunna köra på en cykelbana (klass 2) eller inte (klass 1)? Alla typer av mopeder kräver att du har ett körkort eller ett förarbevis, men utbildningen och reglerna skiljer sig åt.

Mopedkörkort är frihet! Flickan på bilden har klarat sitt körkort och vet vilka regler som gäller för mopedkörkort för klass 1 och förarbevis klass 2.
Här kan du läsa om:
  • Vet du vad som skiljer de två mopedklasserna åt?
  • Mopedkörkort för klass 1
  • Utbildning när du tar AM-körkort och mopedkörkort för klass 1
  • Mopedkörkort för klass 2 är ett förarbevis

Vet du vad som skiljer de två mopedklasserna åt?

Det finns en hel del termer och begrepp kring moped och mopedkörkort. AM-körkort, EU-moppe, mopedkörkort klass 2 är några exempel. Allt bygger på att det finns två olika typer av körkort för moped. AM-körkort eller körkort för klass 1 är den ena och ger dig tillstånd att köra mopeder i klass 1. Dessutom ingår ett förarbevis för klass 2. Den andra typen av körkort för moped kallas förarbevis för klass 2. Det förarbeviset ger dig tillstånd att köra mopeder inom klass 2.

Mopedkörkort för klass 1

Vill du köra så kallad EU-moped så måste du ta ett AM-körkort. Det ger dig tillstånd att köra mopeder som ingår i klass 1. Mopeder i klass 1 får gå i max 45 km/h och måste ha en registreringsskylt. För att få ta körkortet ska du ha fyllt 15 år och genomgått en mopedutbildning hos en behörig utbildare. Välj en STR-ansluten trafikskola så hittar du kunniga och rutinerade trafiklärare. Var noga när du väljer, så att du slipper byta skola om det skulle vara så att du inte trivs.

Utbildning när du tar AM-körkort och mopedkörkort för klass 1

Utbildningen består av både teori och praktik och du måste vara 14 år och 9 månader innan du får börja övningsköra. Glöm inte att du aldrig får övningsköra med moped privat! Se därför till att välja en bra trafikskola som kan hjälpa dig. Fråga gärna kompisar och jämför olika alternativ med varandra. Har du redan ett körkort med A1-, A-, A- eller B-behörighet, så får du även köra moped klass 1.
Läs mer om hur du skaffar dig ett körkort för moped klass 1 här.

Mopedkörkort för klass 2 är ett förarbevis

Mopeder i klass 2 får köras i max 25 km/h och får inte ha en motor som överstiger 1 kilowatt. Du får lov att köra på cykelbanor om det inte skyltas förbud för mopeder. I den här kategorin hamnar också äldre mopeder som får köras i max 30 km/h. Det beror på att reglerna kring mopedklasser gjordes om 1998. Är du osäker på vad din moped klassas som? Fråga på en trafikskola.

Så här fungerar utbildningen när du tar förarbevis för klass 2

För att ta förarbevis för mopeder klass 2 måste du gå en utbildning hos en behörig trafikutbildare. Kursen innehåller alltid teori och ibland övningskörning. För att få övningsköra ska du vara minst 14 år och 9 månader och du får sedan ta förarbeviset när du fyllt 15. Om du fyllde 15 år före 1 oktober 2009, behöver du inget förarbevis för moped klass 2.
Läs mer om förarbevis för mopeder i klass 2 här.