Allt du vill veta om EU-mopeden

Visste du att EU-mopederna kom till Sverige i slutet av 1990-talet? Sedan dess har de blivit väldigt populära och med tiden har reglerna för EU-moped ändrats. En EU-moped får som snabbast gå 45 km/h och för att köra den måste du ha ett AM-körkort.

Vill du köra en EU-moped krävs AM-körkort om du inte har A- eller B-körkort.
Här kan du läsa om:
  • Moped är motor och pedaler
  • Hastigheten en utmaning med EU-mopeden
  • Körkort för EU-moped
  • Hårda fakta om EU-mopeden

Moped är motor och pedaler

Visste du att ordet moped är sammansatt av orden motor och pedal? De allra första mopederna var cyklar med en liten hjälpmotor på. Med åren har mopederna utvecklats och idag finns det en uppsjö på marknaden. En vanlig moped på våra gator idag är den så kallade EU-mopeden. Den introducerades i Sverige mot slutet av 1990-talet och blev snabbt populär.

Hastigheten en utmaning med EU-mopeden

EU-mopparnas hastighet förde med sig problem för de gällande trafikreglerna när de blev populära på 90-talet. Tidigare fick mopeder köras i max 30 km/h, men den nya EU-mopeden har en maxhastighet på 45 km/h. Mopedolyckorna steg i takt med att EU-mopedernas antal ökade. Därför fattades beslutet om att skärpa reglerna och sedan 2009 måste man nu ha ett AM-körkort för att få köra EU-moped, som ingår i moped klass 1.
Läs mer om moped klass 1 här.
Läs mer om moped klass 2 här.

Körkort för EU-moped

Sedan 2009 måste du alltså ha ett AM-körkort för att få köra EU-moped. Men har du ett A1-, A2-, A- eller B-körkort gäller de också för att få köra EU-moppe. Du får också köra EU-moppe om du har ett traktor-kort utfärdat före 1 oktober 2009 eller ett förarbevis för moped utfärdat före 1 oktober 2009. Vill du ta AM-körkort?
Här kan du läsa mer om hur du gör.

Hårda fakta om EU-mopeden

En EU-moped är ett två-, tre- eller fyrhjuligt fordon med en maxhastighet på 45 km/h och en förbränningsmotor med en slagvolym av max 50 kubikcentimeter. Om den har en elmotor gäller en kontinuerlig märkeffekt av högst fyra kilowatt. Har mopeden tre eller fyra hjul får den väga max 350 kilo.
Den kan drivas av både en förbränningsmotor eller en elmotor.
Den vanligaste sorten är scooter-modellen. Men även mopedbilarna och de fyrhjuliga terrängfordonen, så kallade ATV, blir vanligare.
Självklart måste du alltid ha hjälm när du kör EU-moped. (Det gäller alla mopeder som inte har kaross och bälte.)
En EU-moped måste vara registrerad och ha en registreringsskylt där bak. När du registrerar din moped får du ett registreringsbevis. Vill du köpa en begagnad EU-moped ska registreringsbeviset alltid följa med. Annars kan mopeden vara stulen.
Din EU-moped måste vara trafikförsäkrad för att du ska få köra den på gatorna.
EU-mopeder med tre eller fyra hjul ska vara utrustade med en särskild skylt för långsamtgående fordon (LGF-skylt).