Så tar du ett C-körkort

För att få köra tung lastbil ställs hårda krav på dig som förare. Vill du sedan köra tung lastbil i yrkestrafik behöver du dessutom ett yrkeskompetensbevis (YKB) som måste förnyas var femte år. Men precis som med andra körkort börjar du med ett körkortstillstånd och att hitta en trafikskola som passar dig.

För att få köra tung lastbil krävs ett C-körkort. För att få arbeta som lastbilsförare krävs också yrkeskompetensbevis.
Här kan du läsa om:
  • Körkort för tung lastbil – börja med körkortstillstånd
  • Vilken ålder gäller för lastbilskort?
  • Övningsköra med lastbil

Körkort för tung lastbil – börja med körkortstillstånd

Det första du ska göra för att ta ett C-körkort är att ansöka om ett körkortstillstånd för Grupp 2 hos Transportstyrelsen. Utan det får du varken övningsköra eller skriva in dig på en trafikskola. Och eftersom du alltid måste ha ett B-körkort innan du tar ett C-körkort, har du ju säkert redan gått igenom det här en gång tidigare. När du ansöker om körkortstillstånd för Grupp 2 behöver du, förutom ett synintyg, även ett läkarintyg. Så är det med körkortstillstånd för alla tunga fordon.
Här kan du läsa mer om körkortstillstånd för grupp 2.

Vilken ålder gäller för lastbilskort?

Det finns två olika huvudkategorier av lastbilskort du kan ta. C1 är behörigheten för medeltung lastbil och tillåter dig att köra lastbilar som väger upp till 7 500 kg. Ett C1-körkort får du ta när du fyllt 18 år. Men för att ta C1-körkortet måste du först ta ett B-körkort.

Körkortet för tung lastbil, ett så kallat C-körkort, får du ta när du fyllt 21 år. Men utbildar du dig till yrkesförare får du ta kortet redan när du är 18 år. Men även här måste du först ha ett B-körkort. Samtidigt som du tar ditt C-körkort måste du också ta ett yrkeskompetensbevis för att kunna arbeta som exempelvis kranbilsförare. Läs mer om det nedan.
Läs mer om de olika körkortskategorierna som finns för lastbil här.

Övningsköra med lastbil

Det finns lite olika regler som gäller när du ska övningsköra med lastbil. De beror både på lastbilsklass och på omständigheterna för övningskörningen. Vill du övningsköra med tung lastbil privat behöver du ett körkortstillstånd för grupp 2, ha fyllt 20 år, ett B-körkort och en godkänd handledare med dig. Men om du utbildar dig till yrkesförare och även tar ett yrkeskompetensbevis får du övningsköra hos en utbildare från det att du fyllt 18 år.

Vill du övningsköra en medeltung lastbil för körkort med så kallad C1-behörighet får du börja övningsköra från det att du fyllt 18 år. Annars gäller samma regler som för C-körkort.

Trafikskola för C-kort och YKB

För att köra tung lastbil behöver du ett C-körkort. Vill du sedan köra lastbil i yrkestrafik behöver du även ett så kallat yrkeskompetensbevis för yrkesförare inom gods- och persontransporter, YKB. En yrkeskompetens är ett tillägg till C-körkortet som gäller i fem år och omfattar minst 140 timmars utbildning. Du behöver sedan förnya yrkeskompetensen var femte år för att få fortsätta köra yrkestrafik.
Här kan du söka på trafikskolor som tillhandahåller den speciella yrkeskompetensen.
Läs mer om YKB och hur du tar det här.

Nöjer du dig med möjligheten att kunna köra tung lastbil privat, räcker det om du går en vanlig körkortsutbildning för lastbil på en trafikskola. Vad du än väljer att göra kan du räkna med att få bästa tänkbara förutsättningar om du väljer en STR-ansluten trafikskola. Det är en garanti för att du får en kvalitativ utbildning och att du är redo när det sedan är dags för körkortsprov.
Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola.

Vilken är den lägsta körkortsklass du måste ha om du ska köra en tung lastbil med en lätt släpvagn?

Då ska du ha ett C-körkort. Med ett C-körkort får du köra tung lastbil med ett lätt släp, vill du koppla på ett tungt släp kan du ta ett CE-körkort.
Läs mer om de olika körkortsklasserna för lastbil här.