Tips för dig som är nervös inför körkortets teoriprov

Sitter din körkortsteori? Kan du alla vägmärken som ett rinnande vatten? Kanske är du snart redo för teoriprovet! För att lyckas på teoriprovet behöver du en djup förståelse för körkortsteorin, men det är också bra att vara förberedd på själva provsituationen. Med rätt taktik kan du göra ditt allra bästa.

Det finns mycket att tänka på för att lyckas på teoriprovet för körkort. Tillsammans med en bra trafikskola får du rätt kunskap.
Här kan du läsa om:
  • Så pluggar du på teoriprovet – de bästa tipsen
  • Träna på teoriprovet för körkort
  • Välj rätt app
  • Under teoriprovet
  • Om du är nervös inför teoriprovet

Så pluggar du på teoriprovet – de bästa tipsen

För att lyckas med teoriprovet gäller det att du kan din körkortsteori. Många gör misstaget att bara lära sig övningsfrågorna utantill men saknar förståelse för den egentliga innebörden av frågorna. Du måste alltså veta varför ett visst svar är det rätta. Lär du dig det spelar det ingen roll hur frågan är ställd, du vet alltid svaret. Frågorna du tränar på i Elevcentralen är ju inte desamma som på teoriprovet, de bara handlar om samma saker.

Märker du att du har svårt för vissa frågor betyder det troligtvis att du har dålig koll på hela det området i körkortsteorin. Gå tillbaka och plugga på mer från hela det kapitlet, inte bara frågorna du inte kunde.

Träna på teoriprovet för körkort

Förutom att du behöver ha förståelse för körkortsteorin kan det vara en bra idé att träna på att göra proven rent tekniskt. I appen Körkort nu med Elevcentralen kan du göra sluttester hur många gånger du vill. Ett sluttest är en sorts simulering av hur ett riktigt teoriprov går till. Du får svara på 65 frågor på 50 minuter. Hur känns det? Hur lång tid kan du lägga på varje fråga? Att träna på att göra teoriprovet “på riktigt” ger dig rätt taktik.
Här kan du läsa mer om sluttesterna i Körkort nu med Elevcentralen.

Välj rätt app

Körkort nu med Elevcentralen är en utbildningsapp som är framtagen av STR. Det betyder att du kan känna dig trygg med att du får med dig ALL den körkortsteori som du behöver för att klara teoriprovet. Tillsammans med en körkortsutbildning på en trafikskola som är ansluten till STR får du den bästa tänkbara kombinationen av teori och praktik som tar dig rakaste vägen mot körkortet.
Läs mer och ladda ner Körkort nu med Elevcentralen här

Under teoriprovet

Glöm inte att lägga upp teoriprovet på rätt sätt. Du har begränsat med tid och det är viktigt att du hinner svara på alla frågorna, annars kan du missa viktiga poäng. Fastnar du på en fråga, markera den och gå vidare. När du väl är klar med hela provet kan du gå tillbaka och fundera mer på frågorna du var osäker på. Om du har tid över efter det, gå igenom alla frågorna och kontrollera att du svarat rätt. Utnyttja hela provtiden!

Om du är nervös inför teoriprovet

Det är normalt att vara nervös inför sitt teoriprov. Men det är viktigt att inte låta nervositeten bli ett hinder när den stora dagen slutligen kommer. Stress kan ibland få dig att tappa fokus, så det är viktigt att du försöker koncentrera dig på en fråga i taget och inte fladdrar iväg. Och du, ta hjälp av andra. Just nu finns det mängder med människor i din situation som också är nervösa. I Körkort nu med Elevcentralen finns ett forum där du kan prata med andra som går en trafikutbildning och som gärna delar med sig av sina erfarenheter.

Ladda ner Körkort nu med Elevcentralen här