Ska du göra teoriprov för mc?

Att göra teoriprov eller kunskapsprov för mc-kort skiljer sig inte särskilt mycket från provet för B-körkort. Det är ju samma trafikregler som gäller för alla. Men så finns det vissa specifika avdelningar av körkortsteorin som du som motorcyklist behöver kunna. Genom att göra inställningen för mc i Körkort nu med Elevcentralen kan du plugga körkortsteori speciellt framtagen för mc-kort.

Körkort nu med Elevcentralen hjälper även dig som ska ta körkort för mc.
Här kan du läsa om:
  • Körkortsteori för mc – teoriprov
  • Plugga med Körkort nu med Elevcentralen
  • Hur går teoriprov för mc till?
  • Ett godkänt teoriprov för mc räcker

Körkortsteori för mc – teoriprov

Mycket av teorin för mc är samma som för bil. Det är ju samma trafikregler, vägmärken och kunskap du behöver besitta för att bli en lika säker motorcyklist som bilist. Men det finns och ett och annat du behöver lära dig som gäller specifikt för mc.

Plugga med Körkort nu med Elevcentralen

När du pluggar teori för att ta mc-kort är appen Körkort nu med Elevcentralen din bästa vän. Här kan du plugga teori, göra tester, boka körlektioner och mycket mer. Gå in och välj mc som fordon under inställningar och all teori och alla körkortsfrågor anpassas till dina behov.
Läs mer om Körkort nu med Elevcentralen här.

Hur går teoriprov för mc till?

För att få göra teoriprovet för mc måste du ha ett körkortstillstånd och ha genomfört båda riskutbildningarna för mc. Går du på en trafikskola är det trafikskolan som bokar in teoriprovet åt dig. Det är du och din lärare som samtalar om när du kan vara redo att göra provet.

I stort går ett teoriprov för mc till precis som ett för bil. Du har 50 minuter på dig att svara på 70 frågor (varav 65 räknas på provet). Du utför provet på Trafikverket och det är viktigt att vara där i god tid för att bli fotograferad och visa upp din legitimation som du måste ha med dig.
Här kan du läsa mer om hur ett teoriprov går till.

Ett godkänt teoriprov för mc räcker

Om du redan har körkort med någon av behörigheterna A1 eller A2 och vill ta körkort för tyngre motorcykel, behöver du inte göra teoriprovet igen. Då räcker det att göra körprovet för den motorcykelklassen.
Här kan du läsa mer om körkort för de olika motorcykelklasserna.