Prov för moped klass 2

För att få köra en moped som ingår i klass 2 måste du ha ett förarbevis. Ett förarbevis är inte riktigt samma sak som ett körkort, men du måste ändå genomgå en trafikutbildning hos en behörig utbildare och bli godkänd på ett prov. Provet gör du hos din trafikutbildare som sedan rapporterar resultatet till Trafikverket.

Förarbevis för moped klass 2 kräver en utbildning och ett godkänt prov hos behörig utbildare.
Här får du läsa om:
  • Hur får jag ett förarbevis för moped klass 2?
  • Teoriprov för moped klass 2
  • Mopedkörkort kräver test på Trafikverket

Hur får jag ett förarbevis för moped klass 2?

Om du fyllde 15 år efter 1 oktober 2009 och vill köra moped klass 2, behöver du ett så kallat förarbevis. Ett förarbevis är inte ett körkort men det finns många likheter. Du måste börja med att gå en trafikutbildning hos en behörig utbildare och sedan bli godkänd på ett teoriprov. Utbildningen består till största del av teori, men en del trafikskolor erbjuder även övningskörning. Tänk på att du aldrig får övningsköra privat med en moped.
Här kan du läsa mer om förarbevis för moped klass 2.

Teoriprov för moped klass 2

När du genomgått utbildningen, pluggat all teori noga och fyllt 15 år är du redo för provet. Provet gör du hos din trafikutbildare och för att bli godkänd måste du svara rätt på minst 80 procent av frågorna. När du är godkänd rapporterar trafikutbildaren det till Transportstyrelsen som i sin tur skickar en ansökningsblankett och ett inbetalningskort hem till dig.

Själva provet består av 25 till 35 frågor och handlar om din moped, trafikregler, människan och risker som finns i trafiken. Går du din utbildning hos en trafikutbildare ansluten till STR får du tillgång till läroboken Förarbeviset som innehåller allt som kan komma på provet. För moped klass 2 gäller ofta samma regler som för cykel. Du får till exempel köra din moped på cykelbana och parkera den där cyklar får parkeras. Det får du inte med en moped som tillhör klass 1.

Mopedkörkort kräver test på Trafikverket

Vill du däremot köra AM-moped, eller moped klass 1, måste du ta ett mopedkörkort. Då får du göra ett teoriprov på Trafikverket. Ytterligare en skillnad är att du måste genomgå ett antal körlektioner på trafikskola.
Här kan du läsa mer om provet för mopedkörkort AM.