Detta händer under ett teoriprov för körkort

Äntligen har dagen kommit och du ska göra det första av dina två körkortsprov – teoriprovet eller kunskapsprovet. Är du nervös? Kanske känns hjärnan fullproppad av vägmärken, högerregel och släpvagnsvikter. Så är det för de flesta. Men att vara förberedd och känna till vad som egentligen händer på ett teoriprov kan hjälpa dig att behålla lugnet.

Här kan du läsa om vad du ska tänka på och hur ett teoriprov för körkort går till. Ta med dig legitimation och se till att vara förberedd.
Här kan du läsa om:
  • Teoriprov körkort – kunskapsprov B
  • Så här går det till att göra teoriprov för B-körkort
  • Godkänd eller underkänd på ditt teoriprov?

Teoriprov körkort – kunskapsprov B

Teoriprovet för körkort för personbil, eller kunskapsprov B som det egentligen heter, är det första av dina två körkortsprov. För att få göra provet behöver du ett körkortstillstånd och godkänt på de två obligatoriska riskutbildningarna.

Om du går en körkortsutbildning på en trafikskola är det din trafiklärare som bokar in provet åt dig. Du måste först bli godkänd på teoriprovet för att få göra körprovet.
Läs mer om ditt körkortsprov här.

Så här går det till att göra teoriprov för B-körkort

Teoriprovet, eller det som också kallas kunskapsprovet, gör du på Trafikverkets förarprovsplats. Ta reda på hur du tar dig dit i förväg och var där i god tid så slipper du stressa. Du ska vara på plats minst 30 minuter innan provet startar, men kom gärna tidigare. Glöm inte att ta med dig giltig legitimation, utan ID-handling får du inte göra provet. Innan du gör provet måste du också fotograferas. Det gäller alla och görs på plats hos Trafikverket.
Nervös inför provet? Här får du bra tips.

Provet utför du med hjälp av en av Trafikverkets datorer. Teoriprovet för körkort B består av 70 frågor (varav fem är testfrågor som inte kommer att räknas in i ditt resultat). Frågorna handlar om fem olika huvudområden:

  1. fordonskännedom och manövrering
  2. miljö
  3. trafiksäkerhet
  4. trafikregler
  5. personliga förutsättningar

Du har 50 minuter på dig att utföra provet och för att bli godkänd måste du svara rätt på minst 52 frågor. Direkt när du klickat på knappen för att avsluta ditt prov får du reda på om du blivit godkänd eller inte. Resultatet skickas också till din e-post. I mailet kan du se hur många rätt du hade inom de olika områdena.
Träna på teoriprovet med appen Körkort nu med Elevcentralen

Godkänd eller underkänd på ditt teoriprov?

Du måste bli godkänd på ditt teoriprov innan du får lov att göra ditt körprov. Efter att du blivit godkänd på ditt teoriprov måste du lyckas med ditt körprov inom fyra månader, annars får du göra om båda proven. I och med att provtillfällena har minskat under corona-pandemin har perioden utökats till sex månader. Detta gäller just nu fram till september 2021.

Om du misslyckas på ditt teoriprov betyder det bara att du har mer att lära dig! Det är naturligt att känna sig stressad, men du måste ta dig tid att plugga mer. Fokusera på delarna du hade störst problem med och jobba igenom de avsnitten igen.