AM-körkort – när du gör prov på Trafikverket

För att köra moped i klass 1 behöver du ett AM-körkort. Körkortet får du genom att bli godkänd på ett teoriprov som du gör på Trafikverket. Men innan du kommit så långt ska du genomgå en obligatorisk trafikutbildning hos en behörig trafikskola. Väljer du en STR-ansluten trafikutbildare får du tillgång till appen Körkort nu med Elevcentralen, ett jättebra sätt att plugga på din körkortsteori.

Innan du ska göra ditt prov på Trafikverket för att få ditt AM-körkort har du en hel del teori att plugga in. Körkort nu med Elevcentralen hjälper dig.
Här får du läsa om:
  • Så här tar du AM-körkort
  • Teori för AM-körkort – testa dig med Elevcentralen
  • Körkort nu med Elevcentralen hjälper dig till AM-körkort
  • Teoriprov för AM-kort hos Trafikverket

Så här tar du AM-körkort

För att ta AM-körkort måste du först ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Utan det kan du inte skriva in dig på en trafikskola. Känner du dig osäker på hur du ska göra kan du alltid vända dig till en trafikskola för att få hjälp med din ansökan. Många STR-anslutna trafikskolor kan också hjälpa dig med synundersökningen som du måste göra för att få körkortstillstånd.
Läs mer om varför du ska välja en STR-ansluten trafikskola här.

Teori för AM-körkort – testa dig med Elevcentralen

Utbildningen består av både teori- och körlektioner och det är viktigt att du lär dig all den teori som ingår. Teoridelen är lika omfattande som den för B-körkort och utbildningen avslutas med att du gör ett teoriprov på Trafikverket.
Läs mer om AM-körkort och vilka regler som gäller här.

Körkort nu med Elevcentralen hjälper dig till AM-körkort

Om du väljer att utbilda dig hos en STR-ansluten trafikskola får du tillgång till appen Körkort nu med Elevcentralen. Med Elevcentralen kan du plugga teori speciellt anpassad för AM-körkort med hjälp av interaktiva övningar och filmer. Du kan göra mängder med tester med körkortsfrågor för att se hur dina kunskaper utvecklar sig. Här kan du också göra så kallade sluttester. Ett sluttest är utformat att efterlikna det riktiga teoriprovet du sedan gör hos Trafikverket.
Läs mer om Körkort nu med Elevcentralen här.

Teoriprov för AM-kort hos Trafikverket

När du genomgått hela din utbildning och din trafiklärare anser att du är redo är det sedan dags för teoriprovet. Det utför du på Trafikverket. Under provet får du svara på 70 frågor (varav fem är testfrågor och inte räknas in i ditt slutliga resultat) och du måste svara rätt på 52 av dem. Du har 50 minuter på dig att svara på frågorna och direkt när du är klar får du veta om du är godkänd eller inte.
Läs mer om hur teoriprovet går till här.