Till dig som vill bli handledare

För att få övningsköra krävs två saker: en elev med körkortstillstånd och en godkänd handledare. Om du vill handleda någon som ska ta körkort finns det en hel del faktorer att tänka på. Det är roligt och utvecklande, men också ett stort ansvar. Förutom ett handledarbevis behöver du också ha stor förståelse och kunskap om hur en körkortsutbildning går till. Och hos en STR-ansluten trafikskola finns mycket hjälp att få. Även för dig som handledare. Här finns kunskap om både pedagogik och trafikregler.

Vill du bli handledare för någon som ska ta körkort? Då behöver du ett handledarbevis. Det är olika regler för bil, mc eller lastbil så kontrollera vad som krävs innan du ansöker.
Här kan du läsa om:
  • Vad är en handledare?
  • Ansök om handledarskap
  • Vad krävs av dig som handledare?

Vad är en handledare?

Ditt uppdrag som handledare är både att tänka på säkerheten under övningskörning och att hjälpa din elev att få ut så mycket som möjligt av tiden ni spenderar på vägarna. Privat övningskörning är ett bra komplement till körkortsutbildning på trafikskola och följer man utbildningsplanen noga finns mycket att vinna.

Det är därför en bra idé att säkerställa kvaliteten på övningskörningen genom att ta hjälp av din elevs trafikskola. Väljer ni en STR-ansluten trafikskola kan du som handledare få stor hjälp. Inom STR finns en enorm kunskap om hur en effektiv körkortsutbildning ska läggas upp. Det är också STR som skapar utbildningsmaterialet. Genom att ta del av den kunskapen och följa den utarbetade studieplanen, kan du som handledare ge din elev den bästa privata övningskörningen. 
Här hittar du fler tips på hur övningskörningen blir så bra som möjligt.

Ansök om handledarskap

För att få ett handledarbevis skickar du in en ansökan till Transportstyrelsen. För att bli godkänd måste du vara minst 24 år och ha körkort för den behörighet ni ska övningsköra för. Körkortet måste du ha haft i minst fem av de senaste tio åren. Vänta med att skicka in din ansökan som handledare tills din elev fått sitt körkortstillstånd. Tänk på att ditt handledarbevis bara gäller för den aktuella eleven, övningskör du med flera måste du göra en ny ansökan för varje elev. Du får max vara handledare för fem elever samtidigt. Ska ni övningsköra med bil eller lätt lastbil behöver ni båda genomgå en introduktionsutbildning innan du gör din ansökan. Introduktionsutbildningen görs på en körskola. Här kan du läsa mer om den!

Vad krävs av dig som handledare?

Förutom alla konkreta krav som du måste uppfylla för att få ditt handledarbevis finns mycket att tänka på om du vill bli en bra handledare. Det allra viktigaste en elev ska lära sig är att bli en trafiksäker körkortsinnehavare. Det är ditt ansvar att se till att din elev sätter säkerheten i första hand och kan visa mognad i trafiken. Fundera över hur du själv är som förare! Din invanda körstil är kanske inte lämpad för en nybörjare.

Glöm inte att du alltid kan ta hjälp av en trafikskola. Där kan du få många goda råd och tips om hur du lotsar din adept fram till en lyckad uppkörning.
Läs alla våra artiklar om övningskörning och handledarskap.