Så här blir du handledare

Vill du bli handledare för någon som ska ta körkort? Då måste du ha en godkänd ansökan och ett intyg från Transportstyrelsen. Innan du tar första steget för att bli handledare finns det en hel del information och fakta du behöver veta.

Vill du bli handledare för privat övningskörning med till exempel bil eller mc? Då finns det olika saker du behöver tänka på när du gör din ansökan om handledarbevis.
Här kan du läsa om:
  • Ansökan om handledartillstånd
  • Krav på ditt körkort som handledare
  • Vad kostar det att ansöka om att bli handledare?
  • Handledare för mc

Ansökan om handledartillstånd

Enklast är att skicka in din ansökan genom Transportstyrelsens e-tjänst, men du kan också beställa hem en blankett på deras hemsida. Du behöver ingen e-legitimation men det finns en del annat du måste ha koll på först. För det första ska du ha fyllt 24 år och den elev du ansöker om att få handleda måste redan ha sitt körkortstillstånd klart. Om ni ska övningsköra med bil eller lätt lastbil måste både du och din elev genomgå en introduktionsutbildning på en trafikskola innan du gör din ansökan. Läs mer om introduktionsutbildningen här. Tänk på att du måste göra en ny ansökan om du vill handleda mer än en elev.

Krav på ditt körkort som handledare

För att bli handledare gäller det så klart att du har ett körkort med samma behörighet som den du ska övningsköra för. Körkortet ska vara utfärdat i Sverige eller i ett annat EES-land och du ska ha haft körkort i minst fem av de senaste tio åren. Om du blir av med ditt körkort under handledartiden, blir du givetvis samtidigt av med ditt handledarbevis.

Vad kostar det att ansöka om att bli handledare?

Att ansöka om och få ett handledartillstånd från Transportstyrelsen kostar ingenting, och är din ansökan komplett brukar det inte ta mer än en vecka innan du har ditt åtråvärda och obligatoriska intyg i handen. För övningskörning med bil och lätt lastbil krävs att du går en introduktionsutbildning. Utbildningen omfattar minst tre timmar och alla STR-anslutna trafikskolor erbjuder kursen. Kostnaden för utbildningen varierar, kontakta den trafikskola du är intresserad av för en prisuppgift.
Läs alla våra artiklar om handledarskap här.

Handledare för mc

Vill du övningsköra med någon som ska ta mc-kort ansöker du på samma sätt som för bil, men du behöver inte genomgå introduktionsutbildningen. Som handledare kan du antingen åka med som passagerare hos den som övningskör eller också kan du följa efter på din egen motorcykel. Det är förbjudet att handleda en motorcyklist från till exempel en bil. Kom också ihåg att den gröna övningskörnings-symbolen måste vara fullt synlig bakåt. Det finns särskilda västar med symbolen på att använda vid övningskörning med motorcykel. Du hittar dem i de flesta affärer med bil- och motorcykeltillbehör. Observera också att olika motorcykelklasser har olika åldrar för tillåten övningskörning.
Läs mer om övningskörning för olika fordonsklasser här.