Att tänka på som handledare under övningskörning

Har du din övningskörningsskylt? Har du testat handbromsens effekt i olika hastigheter? Har du funderat på att köpa en extra backspegel till bilen? Även om du har ditt handledartillstånd och din elev sitt körkortstillstånd så finns det en hel del att tänka på innan ni börjar övningsköra tillsammans. Här får du några goda råd!

Det är ett stort ansvar att vägleda någon under övningskörning. Se till att vara förberedd innan och fundera igenom vad du vill lära ut.
Här kan du läsa om:
  • Övningskörning med handledare
  • Handledaren bär det juridiska ansvaret
  • Tänk på detta vid övningskörning

Övningskörning med handledare

Det finns två sätt att övningsköra på – trafikskola och privat. För att din elevs utbildning ska vara så effektiv som möjligt rekommenderar STR att ni kombinerar de båda och ser privat övningskörning som ett komplement till utbildning på trafikskola. Det är viktigt att hela tiden följa läroplanen och utgå från hur utbildningen är upplagd. Ett bra tillvägagångssätt är att först ta ett par lektioner på trafikskola och sedan träna på vad du lärt dig under den privata övningskörningen. Läs mer om hur du kan optimera din övningskörning här.

Handledaren bär det juridiska ansvaret

Glöm inte att det är du som handledare som bär det juridiska ansvaret under övningskörningen. Om det till exempel sker en hastighetsöverträdelse är det du och inte din elev som anses vara skyldig. Däremot finns risken att körkortstillståndet återkallas vid trafikbrott. Det kan också vara en god idé att se över din försäkring innan ni ger er ut på vägarna.

Tänk på detta vid övningskörning
  • Glöm inte att alltid ha en övningskörningsskylt väl synlig bakåt.
  • Det är tillåtet att ha passagerare med i bilen under övningskörning, men det är inte alltid säkert att det är lämpligt. Det kan till exempel innebära en onödig distraktion för den som övningskör.
  • Övningskörning med bil är tillåtet från 16 års ålder. Vill ni övningsköra med lätt lastbil eller koppla ett lätt släp på bilen, måste ni vänta tills eleven är 17 år och 6 månader.
  • Vill du handleda mer än en elev? Då måste du söka separata handledarbevis. Det behövs ett bevis per elev och du kan handleda max 15 elever.
  • Kontrollera handbromsens effekt i olika hastigheter. Det är din möjlighet som handledare att påverka körningen. Det kan också vara en god idé att köpa en extra backspegel som du som handledare kan använda för bättre uppsikt bakåt.