Så här tar du körkort för moped (AM-körkort)

Har du fyllt 15 år? Längtar du efter friheten som ett AM-körkort innebär? Då ska du kolla här! För att ta ett AM-körkort måste du gå en mopedkurs på en godkänd trafikskola. Vägen till körkortet kan kännas lång, men med rätt information och rätt trafikskola går det lättare.

1. Skaffa körkortstillstånd

Innan du kan påbörja din mopedutbildning på en trafikskola ska du skaffa ett körkortstillstånd. Utan ett körkortstillstånd får du inte lov att gå en mopedkurs. 

Så här skaffar du ett körkortstillstånd för moped:
  1. Gör en synundersökning för körkort hos en optiker eller en trafikskola som erbjuder tjänsten. 
  2. Fyll i och skicka in din ansökan på Transportstyrelsens hemsida (du behöver ett Bank-ID för att kunna göra det). Du kan också skriva ut och fylla i en ansökan som du skickar in.

TIPS: Om du tycker ansökan är krånglig kan du be din trafikskola om hjälp. 

En vanlig fråga: Får jag övningsköra privat med moped?
Svar: Nej, du får aldrig övningsköra privat med moped!


LÄNKAR:

Allt du behöver veta om körkortstillstånd
Hitta en STR-ansluten trafikskola nära dig

Sidans topp

2. Din resa mot AM-körkortet

  • För att ta AM-körkort måste du gå en kurs hos en trafikskola. Kursen består av både teorilektioner och övningskörning. Du får inte övningsköra privat med AM-moped. 
  • När du har avslutat din kurs och är godkänd på din körning på trafikskolan är det dags för körkortsprovet. Provet är teoretiskt och utförs på Trafikverket. Din trafikskola hjälper dig att anmäla dig till provet.

TIPS: Välj en STR-ansluten trafikskola när du ska ta AM-körkort. STR har tagit fram ett helt nytt koncept för mopedutbildningar som gör din utbildning roligare och mer effektiv. Dessutom blir du en bättre moppeförare.

LÄNKAR:

Allt du behöver veta om mopedkörkort
Hitta en STR-ansluten utbildare här

Sidans topp

3. Så fixar du körkortsteorin

För att lyckas med AM-körkortet måste du ha ett riktigt bra grepp om körkortsteorin. Teorin omfattar trafikregler, vägmärken, trafiksäkerhet och mycket mer. En mopedkurs innehåller minst åtta timmar teoriundervisning på trafikskolan. Men eftersom en mopedkurs ofta är ganska kort är det en stor fördel att påbörja dina teoristudier i god tid.

TIPS: Bästa sättet att plugga mopedteori är med appen Körkort nu med Elevcentralen. Tillgång till studiematerial i appen ingår ofta i en mopedkurs om du väljer en STR-ansluten trafikskola. 

LÄNKAR:

Här hittar du många bra tips på hur du bäst pluggar körkortsteori (länk till guide om teori)
Läs mer om appen Körkort nu med Elevcentralen och ladda ner appen här

Sidans topp

4. Övningskörning med moped

Viktigt att veta om övningskörning med AM-moped:

  • Du får aldrig övningsköra privat med AM-moped.
  • En mopedkurs innefattar minst fyra timmar övningskörning.
  • Du får övningsköra i trafik och göra manöverträning på en bana.
  • Det är trafikskolan som avgör om du är godkänd på körningen. I vissa fall kan du behöva komplettera kursen med fler körlektioner.

TIPS: Inför övningskörning i trafik måste du ha skaffat dig en god förståelse för trafikregler. Se till att du är väl förberedd!

LÄNKAR:

Matnyttig information för dig som ska ta moppekort
Hitta en trafikskola nära dig

Sidans topp

5. När det är dags för körkortsprov

När både du och din trafikskola anser att du är redo är det dags för körkortsprovet. Provet är teoretiskt och du utför det i en datorsal på Trafikverket. Det är trafikskolan som anmäler dig till provet. Glöm inte att ta med dig giltig ID-handling till provet och kom i god tid!

TIPS: I körkortsappen Körkort nu med Elevcentralen kan du göra mängder med sluttester som efterliknar det riktiga körkortsprovet. De är jättebra att träna med.

LÄNKAR:

Nervös inför teoriprovet? Här hittar du många bra tips på vad du ska tänka på!
Ladda ner appen Körkort nu med Elevcentralen

Sidans topp