Länkar till våra övriga sidor:

Råd

 Råd till handledare

Här får du några allmänna råd som kan hjälpa dig i din roll som handledare. Det finns mycket att tänka på som handledare, utöver själva körningen. Mera matnyttigheter finns att ladda ner som pdf.

  

Rätt från början

 

I all utbildning påpekas att man ska ”börja rätt”. Ska man lära sig spela golf får man först råd och tips om hur man ska hålla klubban. Ska man lära sig spela ishockey får man först lära sig åka skridskor.

 

Är du ett bra föredöme?

 

Om du ska bli en bra handledare bör du fundera över hur du är som föredöme.

 

Tålamod

 

Din elev måste få göra fel – alla är vi barn i början. Övning ger som bekant färdighet och genom att visa tålamod och inte missnöje så hjälper du din elev framåt. Tänk på att du har lång erfarenhet av bilkörning och du har automatiserat en del av det som din elev brottas med under utbildningen.

 

Risker

 

All bilkörning är förenat med vissa risker, även övningskörning i trafikskola. Trafikläraren har dock redskap för att minska riskerna.

 

Öva aktivt

 

Undvik den passiva träning som en del handledare tillåter redan i början – när man ändå ska till stormarknaden, stugan eller släktingarna så får eleven köra.

 

Teori och praktik

 

Det första steget mot en säkrare övning är att du och din elev förbereder er väl inför körningen. Har eleven förberett sig genom att läsa teorin som hör ihop med övningen du planerat, får hon eller han ut mycket mer av körningen.

 

Fordonet (utrustning)

 

När din elev är 16 år får ni träna med personbil och när eleven är 17 år och 6 månader får ni även träna med en lätt lastbil. Då är det även tillåtet att koppla till en lätt släpvagn.

 

Försäkring

 

Övningskörning innebär ju en förhöjd risk och därför kan det vara bra att se över ditt försäkringsskydd.

 

Råd till
handledare